Knarket som inte nådde ända fram

450 kilogram knark av olika slag blev inte tillgängligt för ungdomar, unga vuxna eller andra potentiella användare i Finland, då polisen och Tullen i samarbete med bland annat myndigheter i Litauen lyckades stoppa fyra partier narkotika under en så kort tid som november 2023 till och med januari i år.
I det här fallet handlade det om cirka 178 kilogram marijuana, cirka 120 kilogram amfetamin, cirka 70 kilogram hasch och cirka 20 kilogram Subutex, vilket motsvarar drygt 20 000 tabletter och cirka 80 000 doser, enligt polisens uppgifter, plus ytterligare cirka 20 000 Subutextabletter (ÅU 30.4.2024).
Polisen betecknar beslagen som exceptionellt stora.
Narkotikan kom in till Finland via hamnarna i Hangö och Åbo. En kriminell organisation i Litauen misstänks ha smugglat in narkotikan under den lagliga lasten i golvluckorna på långtradare.
Undersökningsledaren Janne Kallio vid Tullen ser en ny trend som visar att narkotikasmugglingen har blivit allt mer yrkesmässig och att smugglarna använder allt mer kommersiell frakttrafik.
Ett annat färskt exempel på allt mer yrkesmässigt organiserad narkotikasmuggling, administrerad från utlandet, är en aktuell härva i Helsingfors, där domarna väntas falla i slutet av maj. Åtal har väckts mot nästan trettio personer.
Också här handlar det om betydande mängder som inte kom ut på den finländska marknaden: minst 16 kilogram kokain, nästan 100 kilogram amfetamin, över 240 kilogram marijuana och hasch, samt 145 000 ecstasytabletter och minst en miljon andra tabletter, till ett sammanlagt värde av 3,7 miljoner euro (Suomen Kuvalehti 10.5.2024).
Det är enorma siffror – och det är bara de beslagtagna mängderna. Någon var tänkt som mottagare – och betalare – också för alla de här doserna. Enligt polisens uppgifter i Suomen Kuvalehtis reportage kostar ett gram kokain i medeltal 150 euro i Finland.
Att polisen och Tullen lyckas beslagta narkotikan innan den kommer ut på marknaden är att stämma i ån.
Ett försök att stämma i bäcken är den så kallade Ankarverksamheten som numera sträcker sig också till både Pargas och Kimitoön (ÅU i går). Det kan till exempel handla om unga som är misstänkta för eller utsatta för brott eller om unga som använder eller langar droger eller andra rusmedel.
Tanken är att genom ett smidigt samarbete mellan polisen, socialtjänsterna och ungdomstjänsterna ingripa så tidigt som möjligt, till exempel då någon snattar, för att inte den omtalade nålen senare ska bli en silverskål eller något ännu värre.
Och att snabba ingripande behövs också i vår region visar det som kriminalkommissarie Maria Sainio säger: just nu är väldigt många unga under 15 år i Pargas inblandade i olika utredningar.
Allehanda vansinniga utmaningar som sprids på sociala medier märks också på små orter och bidrar bland annat till ökad skadegörelse.
Den förälder eller vårdnadshavare, som inte ännu har beställt Mannerheims barnskyddsförbunds varningar om aktuella ”utmaningar”, där unga uppmanas att göra sådant som kan vara farligt både för en själv och för andra, borde göra det – med stor risk att nattsömnen går förlorad.
Det finns tydligen inga gränser alls för vad unga människor kan lockas göra, för att kunna använda någon viss hashtag. Hårresande är bara förnamnet.
Ju tidigare ingripande, desto bättre.
Det behövs också, eftersom polisen är oroad över att allt yngre barn, till och med i årskurserna 1–6, sysselsätter myndigheterna mer än tidigare.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.