Ett år med flexibla studier till sjukskötare i Raseborg – ”Intensivt men vi har fixat det”

För ganska exakt ett år sedan inleddes Yrkeshögskolan Novias och Raseborgs stads samarbete för att säkra tillgången på sjukskötare i Raseborg. Den flexibla utbildningen lockade många. Av de cirka 50 som antogs är ett 30-tal kvar i dag, fast beslutna att genomföra de stundvis krävande studierna.
Närvårdaren Linda Jonsson från Tenala intervjuades i ÅU då hon inledde sina studier förra året. Hon är en av dem som fortfarande är kvar och ligger i tidtabell. Hittills har hon 50 godkända studiepoäng.
– Många har hoppat av men vi som är kvar kämpar in i det sista. Studierna har motsvarat mina förväntningar men de har varit lite mer utmanande än vad vi hade väntat oss. Våren har varit intensiv men vi har fixat det. Det har också varit jättetrevligt och lärorikt.
Det mesta är självstudier och de tre närstudiedagarna i månaden uppskattas. En sammanhållning har uppstått i gruppen.
– Vi har kontakt nästan dagligen. Vi stöder och hjälper varandra och får ut lite frustration. Vi är en bra grupp.
LÄS OCKSÅ
Slopat stöd sätter sordin på praktiken
I höst väntar den första arbetspraktiken.
– Det ska bli spännande, säger Jonsson som hoppas få jobba inom mentalvården som ligger henne nära om hjärtat.
– Det kan förstås hända att man under praktiken hittar något område som man tycker är jätteintressant.
Jonsson är dock ledsen över att vuxenutbildningsstödet kommer att dras in i sommar. För henne betyder det att arbetspraktiken blir en 10 veckor lång oavlönad period.
– Det kan sätta käppar i hjulet åt många. Utan pengar kan man ju inte leva.
Som sjukskötare öppnas nya dörrar in i arbetslivet. Och efterfrågan finns inte bara i Finland, den finns också på annat håll där man ofta betalar bättre. Också Jonsson har drömt om att jobba utomlands.
– Jag skulle gärna testa på det någon gång. Men jag har en stor familj och kommer nog att stanna i knutarna.

Projektchef Michaela Jalava som är lektor i vårdutbildningen vid Novia i Åbo ser ingen dramatik i att en del av gruppen har avslutat sina studier.
– De var kanske med för att lite känna på och insåg sedan att det är ganska mycket man behöver göra i studierna. Också livet kommer emot för en del. Det handlar inte enbart om studierna i sig.
Hon är desto nöjdare med dem som återstår.
– Det är en helt ljuvlig grupp med jättebra sammanhållning. Men vi har satsat mycket på gruppdynamiken. Vi har velat stötta och finnas till hands.
Raseborgs stads utvecklingschef Jennifer Gammals kallar projektet för sin ”baby”.
– Det har funnits flerformsstudier för blivande sjukskötare i Åbo och Helsingfors. Men närstudier på annan ort är svåra att få till om du har ett heltidsarbete att sköta samtidigt. Det vet jag efter att själv ha studerat i Helsingfors vid sidan om jobbet.
Jag har insett att jag kan mer än jag någonsin hade kunnat tro.
Cecilia Arell
Gammals säger att staden strävar efter att kunna erbjuda utbildningar och närstudier i Raseborg överlag och att man redan för fyra år sedan började utreda hur en vårdutbildning kunde förverkligas.
Vårdutbildningen har gamla anor i Raseborg men nu finns bara närvårdarutbildningen kvar. Novia kunde inte starta upp en ny sjukskötarutbildning i Raseborg. Eftersom inte Novia kunde komma med finansiering var man tvungen att se på andra alternativ.
Då gick staden in som finansiär med medel som tidigare använts till grundforskning vid Novia. Utbildningsmodellen tog man från Novias samarbete med Jakobstads stad kring socionomutbildningen.
– Det här stöder sysselsättningen och sitter bra i sammanhanget eftersom vi är värdkommun för AN-samarbetet med Hangö och Ingå. Det finns garanterat jobb efter utbildningen, säger Gammals.
Bra för självförtroendet
Stämningen i gruppen är familjär och skojfrisk. Flera säger att just placeringen i Raseborg var avgörande. För Cecilia Arell har utbildningen varit en ögonöppnare inte bara professionellt utan på ett mer personligt plan.
– Det är alltid lika roligt att komma till skolan. Jag har insett att jag kan mer än jag någonsin hade kunnat tro. Det har gett mig jättemycket självförtroende. Det trodde jag aldrig jag skulle säga om en skola, säger Arell.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.