Över 100 kryp hälsar våren välkommen i Nagu

På fredagen rådde det en febril aktivitet vid Kommunalstugan i Nagu. Tero Tuomisto placerar ut sin stora myra som kan röra på huvudet och Marika Vuolle radar ut stenar målade som nyckelpigor. Jan Jämsén plockar fram små kryp som elever i Art-Durs konstskola tillverkat. Här finns också en färggrann fjäril med barnstövlar, små hängande insekthotell och en lång färgglad tusenfoting, bara för att nämna några exempel.
Gunveig Sundén som är en av medskaparna berättar att det är kulturföreningen Multiculti som håller i trådarna för det visuella evenemanget Små och stora kryp – Skrapilar – Ötökät. Skrapil är Nagudialekt för kryp.

– Det visuella och glada evenemanget Vårkultur har, på initiativ av Kaj Nyreen, en gång i tiden skapats för att hälsa våren välkommen. Att temat i år blev insekter och andra småkryp är för att de är så oerhört viktiga för naturens mångfald och många av dem är hotade. Utan pollinerare får vi till exempel inga skördar och många insekter och maskar är viktiga för jordmånens välmående, säger Sundén.

Vårkultur handlar också om återvinning och fantasi. Evenemanget har en minimal budget, och Sundén säger att det går att skapa något roligt utan att behöva så stora resurser – man jobbar med det man har. Evenemanget har vuxit sig större under de senaste två åren och allt fler intresserade deltar.
Förutom Multiculti-medlemmarnas egna talrika alster deltar Nagu Marthaförening, förskolan och klasserna 4 till 6 i Kyrkbackens skola, Kombis konstverkstad, Art-Dur, Skärgårdshavets Unesco-biosfärområde, Cygnaeus skola i Åbo och daghemmet Karusellen med egna bidrag.

– Dagis har varit en av våra jättebra samarbetspartners under alla år. I år har barnen bland annat tillverkat en rolig myrstack som man kan krypa in i och en stor slända. Min son Anton Sundén är klasslärare för klass 2 i Cygnaeus skola i Åbo och klassen bidrar i år med ett roligt insektakvarium.
Vårkulturs visuella evenemang Små och stora kryp – Skrapilar – Ötökät 27.4–12.5 vid Kommunalstugan i Nagu.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.