Så påverkar Finlands ekonomiska politik sjöfarten – viktigt för ”hundratals ålänningar”

Halveringen av farledsavgifterna – som ingick i regeringsprogrammet – förverkligas inte. Nu ska avgifterna höjas till samma nivå som före 2015. Men bemanningsstödet bibehålls på samma nivå.
– Det är en stor och viktig sak för Åland och åländska arbetsplatser, säger Mats Löfström till Nya Åland.
Mats Löfström, Ålands riksdagsledamot, anser att Åland drabbas proportionerligt mindre av de stora besluten, tack vare självstyrelsen och att Åland har egen behörighet över många områden som nu drabbas av nedskärningar i Finland. Men ålänningarna kommer märka av skattehöjningarna.
Det viktigaste för Åland är enligt honom ändå att bemanningsstödet, restitutionen, inte rubbas. Det har funnits förslag på att skära ner det med 30 miljoner euro per år.
– Det har varit huvudprioritet för mig att säkerställa att inga nedskärningar görs där. Detta är ännu viktigare för de flera hundratals ålänningar som jobbar ombord på finskflaggade färjor än vad det är för rederierna. Det är också viktigt för åländska kommuner, säger Mats Löfström i ett pressmeddelande.
LÄS OCKSÅ
Om stödet skulle försvinna finns risk att fartyg skulle byta till exempelvis svensk flagg, som i sin tur gynnar svenskar, inte ålänningar eller finländare.

Farledsavgifter höjs
Däremot påverkas farledsavgifterna som varit halverade sedan 2015. I regeringsprogrammet ingick att halveringen skulle permanentas och lagstiftningen kring det har redan påbörjats.
Det innebär lite högre kostnader för rederierna och trafiken till och från Åland, men det rabattsystem som finns för fartyg med isklass och i regelbunden trafik ska bibehållas. Det gör att kostnaden främst tas ut av olika sektorer i övriga Finland än av rederierna.
Rabattsystemet gör att passagerarfartyg enbart betalar avgift för 30 resor per år, och lastfartyg enbart för 10 resor per år. Avgiften för högt isklassade fartyg är också betydligt lägre än för fartyg med dålig isklass.
Till budgetbeslutet finns en protokollsnotering om att regeringen strävar till att minska det årliga maximibeloppet för passagerarfartyg för att säkerställa transporterna till och från Åland.
Högre moms
Den högre allmänna momsen, från 24 till 25,5 procent, kommenterar Mats Löfström så här i ett pressmeddelande:
– Momsens fördel är att den enkelt, utan ny byråkrati, hämtar in väldigt stora pengar. Momsens utmaning är att det är en platt skatt. Ur det perspektivet är det mycket viktigt att man inte höjer momsen på mat och livsmedel. Det är dock bättre att höja momsen än skatten på arbete, vilket skulle minska initiativet att arbeta och ta emot ett jobb samtidigt som vi måste höja sysselsättningen för att skapa mer tillväxt och framtidstro. Skatten på arbete skärps i praktiken enbart för höginkomsttagare. Momsen och de andra skattehöjningarna kommer samtidigt betyda flera miljoner euro mer i avräkning till landskapet, säger han.
Enbart skattehöjningar räcker ändå inte, utan Mats Löfström säger att det viktiga är att få fart på tillväxten.
Emma Harald
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.