”Mot en bättre morgondag” – tror statsministern ens själv på vad han säger?

Frågan är om statsminister Petteri Orpo från Samlingspartiet ens själv tror på vad han säger när han på presskonferensen i tisdags säger att regeringens stenhårda spar- och åtgärdsprogram handlar om en bättre morgondag.
För alla de finländare som i dag vaknar med ångest över hur pengarna ska räcka till känns sådana floskler rätt ihåliga.
Väldigt få av de otaliga organisationer och aktörer som har reagerat på den nya rambudgeten applåderar.
Regeringens nya nedskärningar, skattehöjningar och höjda avgifter ska krympa den finländska ekonomin med 2,8 miljarder euro utöver de anpassningar för miljarder som redan tidigare har aviserats.
Den utlovade bättre morgondagen kommer att låta vänta på sig. Länge.
Morgondagen känns inte speciellt ljus vare sig för de unga eller för de gamla. Att den allmänna mervärdesskatten stiger till 25,5 procent betyder att priset på många varor och tjänster kommer att stiga.
Alla små tilläggssummor blir tillsammans mycket pengar för det enskilda hushållet. Vardagskostnaderna kommer att öka. Varje dag.
Och så vården , då.
Egentliga Finlands välfärdsområde, Varha, måste redan sedan förr hitta åtstramningar för omkring 270 miljoner euro före utgången av 2026.
Elva av landets välfärdsområden har bett om rätt att få lyfta mer lån.
Varha, som hör till de välfärdsområden som gråtande har vänt sig till ministeriet för att vädja om tilläggsanslag eller en mindre strikt tidtabell, får i stället veta av regeringen att de ska spara ännu mer.
De lagstadgade tjänsterna ska ses över både när det gäller välfärdsområdena och kommunerna.
I klarspråk betyder det sämre service för invånarna, som dessutom kommer att bli tvungna att betala mer för den service som ordnas.
Regeringen vill också höja skatten på godis och choklad rejält. Momsen höjs från 14 till 25,5 procent.
Här verkar någon ha glömt att göra sin läxa och ens informerat berörda företag som Fazer om planerna, trots att regeringens avsikter kan få stora konsekvenser. Hur många jobb försvinner om någon fabrik läggs ner eller flyttas utomlands?
Enligt bolaget kom den höjda momsen som en överraskning.
Fazers kommunikationsavdelning skriver i ett e-postmeddelande till Helsingin Sanomat (16.4.2024) att oberäkneligheten och oförutsägbarheten i den politiska verksamhetsmiljön i Finland, samt den reglering som behandlar olika aktörer ojämlikt, är mycket oroväckande.
Företaget vänder sig mot att regeringen inte höjer momsen för produkter som innehåller mycket salt och fett, trots att konsumtionen av dem har ökat kraftigt.
Chokladjätten, som för ett par år sedan sysselsatte omkring 1 600 personer enbart på sötsakssidan, reagerar också på regeringens planer med att för hs.fi påpeka att besluten naturligtvis kommer att påverka företagets investeringsvilja och investeringsförmåga.
– Vi kommer allvarligt att överväga olika alternativ, är budskapet.
Det kan läsas som ett mer eller mindre förtäckt hot att i stället till exempel investera eller på annat sätt satsa i andra länder än i Finland i framtiden.
I och med den här veckans budgetramar har den sittande regeringen visat sitt sanna hårda jag, där empatin är väldigt långt borta.
Det har förmodligen ett pris.
Redan innan den här veckans budgetramar hade presenterats i detalj hade oppositionspartiet SDP klättrat upp som det parti med störst understöd, förbi regeringspartierna (yle.fi 5.4.2024).
För Svenska Folkpartiet ser priset för medverkan i regeringen Orpo–Purra ut att bli allt högre.
Enligt den här opinionsmätningen hade väljarunderstödet för SFP sjunkit ytterligare och låg i början på april på 3,4 procent.
Till och med regeringspartnern Kristdemokraterna har ett högre understöd än SFP med 3,6 procent av de tillfrågades understöd enligt den här mätningen, som gjordes före tisdagens budgetsmäll.
Allt va regeringen gör nu sku ha gjorts för länge,länge sen så därför kommer inte den utlovade bättre morgondagen ännu i morgon ?