Förflytta dig till innehållet

Jussis farfar uppfann Sisu-pastillen – Åbobon fick sin önskan uppfylld

Oliver Heikkinen/privat
Jussi Ponkamo säger att han varit mycket intresserad av godisfabrikens arv på sistone.

Få finländare och även få Åbobor tycks veta att den första Sisu-pastillen framställdes i Åbo.

Åbobon Jussi Ponkamo, som är barnbarn till pastillens uppfinnare, har länge undrat varför.

– Det är ett stort mysterium. När jag gick i folkskolan var det vanligt att man bjöd sina klasskamrater godis på sin födelsedag. Jag gav alla i min klass en ask Sisu-pastiller. Inte heller då visste någon att fabriken som tillverkar dem finns i Åbo, säger han.

Jussis farfar, kemisten Johan Ponkamo (född Borg), grundade tillsammans med släkten Kaukopaasi fabriksbolaget Seres, som inledde sin verksamhet år 1916 på Ryssbacken, alltså dagens Universitetsbacken.

Innan Sisu-pastillen och övriga sötsaker tillverkade Seres teknokemiska produkter, såsom terpentin och skofett.

År 1928 utvecklade Ponkamo den kända Sisu-pastillen. Målet var att skapa en motsvarighet till den svenska Läkerol-pastillen.

Privat
Här paketeras Sisu-pastillerna i fabriken med hjälp av maskinen ”Arenco”.

Till en början var det utmanande att övertyga den finska konsumenten om pastillen, men efter att produkten vann guld på en belgisk mässa tog också försäljningen fart. Sisu kom att bli Seres genombrott.

Många minnen från barndomen

Jussis far, Ilmari Ponkamo, arbetade på fabriken som teknisk chef medan Jussi lekte på fabriksgården.

– Jag spenderade min barndom i fabriksmiljön. Jag förstod inte att jag var chefens pojke. Jag trodde att det var helt normalt att man lekte vid fabriken.

Privat
Som liten lekte Jussi Ponkamo på fabriksgården.

Det var 1960-tal och Johan hade redan gett över ansvaret för fabriken till sina söner.

– Som liten var jag väldigt intresserad av bilar. Jag minns hur Johan en gång körde till fabriksgården med sin Volkswagen Kupla, berättar Jussi Ponkamo.

Sisu-pastillens recept är hemligt och förvarades tidigare i ett kassaskåp.

– Det hörde till rutinerna när min familj kom hem från stugan på söndagskvällarna att jag fick vara med och gå till fabrikskällaren och se på när pappa gjorde blandningen till följande veckans produktion. Jag minns ändå inte vilka mått de använde, säger Jussi Ponkamo.

pastiller i röda askarArkiv/Jean Lindén
Sisu firade 80 år 2008.

Historisk byggnad

År 1938 flyttade Seres sin verksamhet till Fredsgatan. Bland annat Sisu-pastillens genombrott var en orsak till att Seres behövde större lokaler.

I och med att produktionen skedde på löpande band blev en fabrik med flera våningar opraktisk. Det var också svårt att ordna godstransporten till och från fabriken då staden hade vuxit och vägen till innergården var smal.

Fabriksarbetet på Fredsgatan pågick ända fram till 1975 då fabriken såldes och verksamheten flyttade till en fabrikshall i Aura

Forskare Sanna Kupila från Åbo museicentral blev överraskad när hon för första gången hörde att Sisu-pastillen är från Åbo.

Oliver Heikkinen
Sanna Kupila från museicentralen har satt sig in i den gamla godisfabrikens historia.

Senare har hon forskat i Seres och Sisu-pastillens historia. Hon har också skrivit boken ”Sisua, Siloa ja sinappia” som lyfter fram olika märkesvaror från Åbo.

Många gamla fabriker fungerar numera som bostadshus. Som exempel nämner Kupila det gamla bryggeriet vid åstranden och bomullsfabriken i Littois.

– Det är alltid bra att gamla byggnader används, säger hon.

Seres var inte den enda godisproducenten i Åbo. Kupila berättar att också bolaget Hellas var en stor om inte en ännu större aktör i Åbotrakten.

Lång historia ska hedras

Numera är också den gamla godisfabriken på Fredsgatan ett bostadshus. Det är TVT Asunnot Oy som hyr ut lägenheterna i huset.

Arvet ska ändå få leva kvar. På tisdagen hängdes en minneskylt i huset för att hedra dess fabrikshistoria.

– Både husbolagets ägare och Sisu-varumärkets nuvarande ägare var positivt inställda till initiativet, säger Jussi Ponkamo.

Oliver Heikkinen
En tvåspråkig minnesplakett pryder nu husets vägg.

Minnesskylten har en stark koppling till Ponkamos barndom i Åbo.

– När jag och min mamma gick till torget ville jag alltid stanna upp för att se på minnesskylten om Åbo universitet. Sedan fabriken såldes har jag velat att den ska få en egen minnesskylt. Nu blev den drömmen äntligen verklighet.

Oliver Heikkinen
Den gamla godisfabriken på Fredsgatan har totalrenoverats. Nu inhyser den flera bostäder.

Uppdaterad 10.4 klockan 13.11 med bild av minnesskylten.

Dela artikeln

En kommentar: “Jussis farfar uppfann Sisu-pastillen – Åbobon fick sin önskan uppfylld

  1. Mariella Blumberg skrev

    Trevlig artikel! Min mamma jobbade också på Seres på Fredsgatan tills den stängde. Hon hade som ansvar att smaka på de nya produkterna. Vi barn var lyckliga, då hon alltid till veckoslutet kom hem med en papperspåse med olika godis.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter