I kväll firar Mohamaed att ramadan är slut – mamma bjuder på delikatesser från Mellanöstern

20-åriga Mohamaed Rihawi tar emot i sin spartanskt inredda etta i Österås i Åbo. Han bjuder på cappuccino och mammas hembakade småbröd.

För honom är dagen extra festlig. Muslimernas heliga fastemånad ramadan är slut och det är tid för id al-fitr, en av islams viktigaste högtider.
Mohamaed firar den med att äta en festmåltid tillsammans med sin mamma och lillebror. På menyn står antagligen kibbeh, en torpedformad stekt krokett med fyllning av nötfärs eller lammfärs, baba ganoush som är en slags avokadoröra, sallad och kanske kebab. Till efterrätt blir det baklava.
– För oss är id al-fitr som julen är för er. Det är en stor fest som man firar med vänner och släktingar. Mamma har köpt nya byxor, skor och en tröja till mig. Nu väntar jag på att det blir kväll.
Flydde från inbördeskriget i Syrien
Som 13-åring flydde Mohamaed tillsammans med sin familj från Aleppo, en av de städer som bombades i spillror under inbördeskriget i Syrien.

Familjen tillbringade först två år i Turkiet där Mohamaed jobbade på ett kafé.
Sedan flyttade de till Österbotten och vidare till Åbo. Nu studerar Mohamaed till kock på Axxell i Pargas. I sommar ska han jobba på restaurang Sybarit i Houtskär.
Många av hans släktingar bor kvar i Aleppo och hans mamma har daglig kontakt med dem. Själv ringer han varje dag sin pappa i Karleby och storebror som bor i Helsingfors.
– Familjen är viktig för mig.
Mohamaed saknar sin hemstad men några möjligheter eller planer på att återvända har han inte.
– Situationen där är mycket svår. Det finns inga jobb och allting är dyrt. Jag vill tillbaka, men kan inte åka. Jag skulle bli tvungen att göra militärtjänst, eller så skulle jag bli dödad.

För Mohamaed är ramadan lika viktig som id al-fitr. Sin första fastemånad firade han i 15–16-årsåldern, nu är den en naturlig del av hans liv.
– Vi får äta och dricka först efter solnedgången. De första dagarna kan vara lite svårare, men sedan går det bra. Tiden går går snabbt och jag har inte haft några problem med att klara av skolgången.
Kaffet är urdrucket och småbröden uppätna. Det är dags att att säga hej då till Mohamaed. Det gör jag genom att önska honom eid mubarak, det vill säga välsignad fest.
Id al-fitr
- Går också under namnet eid al-fitr som är vanligare i den engelskspråkiga världen.
- Firas vid lite olika tidpunkter i olika länder och kulturer beroende på månens ställning enligt den islamiska kalendern.
- Id al-fitr firas ofta i tre dagar.
- Vanligen börjar man dagen med att äta något sött, sedan går man till moskén för att be.
- På kvällen är det stor fest med släktingar och vänner. Man klär upp sig med nyinköpta kläder och delar ut presenter. Barnen kan få pengar av äldre släktingar och man ger donationer till mindre bemedlade.
Källa: Al Jazeera
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.