Förflytta dig till innehållet

Åbomarthor firar 125 år – planerar vår med bisafari och beredskap

Mia Henriksson
festligt dukade bord fotade snett uppifrån i fint rum
Ett 50-tal svenska Åbomarthor firade föreningens 125-årsjubileum i fredags på restaurang Skolan i Åbo.

Åbo Svenska Marthaförening fyller 125 år och firade med storslagen fest i Åbo i fredags.

– Vi är landets näst äldsta Marthaförening, grundad den 3 april 1899 efter föreningen i Helsingfors, säger ordföranden Mia Henriksson .

I dag har Åbo Svenska Marthaförening 168 medlemmar med en medelålder på 58 år.

– Våra medlemmar har ett åldersspann på 24–96 år. Men det är inte så många som är över nittio, även om många har en sådan uppfattning, säger hon om dagens marthor.

Kvinna sitter vid stenmurArkiv/Lotta Palmgren
Mia Henriksson har varit ordförande för Åbo Svenska Marthaförening i sex år.

”Roliga människor i olika åldrar”

I samband med festligheterna fick Henriksson utmärkelsen Marthamärket i guld för sin energiska och initiativrika marthagärning under många år.

– Jag började som sekreterare i styrelsen 2012 och blev ordförande i februari 2018. Det är då man får utmärkelser, säger hon.

Henriksson säger att det roligaste med att vara Martha är att man träffar så många roliga människor, i olika åldrar.

– Du behöver inte heller ha någon särskild talang för att vara Martha. Du behöver inte kunna sjunga eller så. Alla kan allt möjligt och som Martha kan man också lära sig nytt.

två äldre damer som är festklädda och ser glada utMia Henriksson
Åbomarthor. Thea Selén och Märta Kaukopaasi har längst erfarenhet av att vara Åbomarthor.

Nytta och glädje – och fest!

För egen del har hon lärt sig mycket om föreningsteknik och om ledarskap.

– Jag har också lärt mig mycket små, konkreta saker som jag har nytta och glädje av. Jag har lärt mig koordinera saker och också övat en hel del på att ordna fest.

Henriksson säger att man som Martha får göra nästan vad man vill, så länge man håller sig till marthornas värderingar.

– Hållbarhet är ett genomgående tema. Vi motarbetar också ensamhet, som är ett stort problem i samhället. Vardagskunskap är också viktigt. Det kan vara allt från att lära sig byta däck på bilen till att laga mat.

– Det ska finnas lite fest och lite klokskap och varierande praktiska kunskaper, sammanfattar hon.

tårta med 125 i gula violerMia Henriksson
Jubileumstårtan var dekorerad med gula och ätbara violer.

Bisafari och trangiakok

I vår ska Åbo Svenska Marthaförening bland annat åka på bisafari till Vikbo torp i Pargas och åka ut till Runsala för att öva sig använda trangia.

– Det kan vara bra att kunna när man är på utfärd och samtidigt är det viktigt att kunna ur beredskapssyfte. Vi har också vårt aktiva stickcafé som träffas en gång i månaden.

Kampanj för cancerpatienter

Åbomarthorna har en kampanj på gång där de har uppmanat alla marthor i Åboland att sticka sockor och så kallade cytomössor i valfria storlekar till canceravdelningarna vid ÅUCS.

Sockorna kan stickas av till exempel Seitsemän veljestä eller annat vanligt sockgarn. Mössorna ska stickas av mjukt garn, till exempel bomull, bambu eller merinoull.

Också andra än marthor får gärna delta. De färdiga sockorna och mössorna lämnas in på Luckan, Auragatan 1H, Åbo senast den 31 maj.

Bildning i hemmen och motstånd

1899 när Åbo Svenska Marthaförening grundades var syftet att förbättra kvinnornas situation. Tanken var bildning i hemmen, som att lära ut kunskaper om hygien och självhushållning för att de skulle kunna klara av sin vardag bättre.

– Också då handlade det om att nätverka, även om man inte kallade det så på den tiden, och få kvinnor att hitta stöd hos varandra, säger Henriksson.

Det handlade också om att stå emot förryskningstider och klara av ofärdsår, genom samlad kvinnokraft och folkbildning.

– Den bildade klassen var bekymrad över att arbetarklassens usla förhållanden skulle få dem att söka sig till socialismen och det ryska, säger hon med hänvisning till det tal om Åbo Svenska Marthaförenings grundande, som Mia Åkerfelt höll då föreningen fyllde 115 år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter