Nya regler för bränsleförsäljning skapar huvudbry för Rosala gästhamn – ”Vart tog strävan efter en levande skärgård vägen?”

I Rosala gästhamn i Kimitoöns skärgård är det slut på bränsleförsäljningen. Ägaren Bjarne Eriksson berättar att de strängare miljöbestämmelser som gäller från och med årsskiftet blev för mycket för honom, så han valde att i stället lägga av med försäljningen.
– Jag är över 70 år gammal och fortsätter nog inte så många år här mera. Bränsle ha jag sålt i över 43 år, så nog känns det lite bittert, men vad kan man göra, säger Eriksson.
Verksamheten här i hamnen fick de facto sin början med enbart bränsleförsäljning. Först sju år senare, år 1988, byggdes gästhamnen.

Många krav för dyra pengar
Eriksson berättar att han innan årsskiftet fick en uppmaning om att registrera sin bränsleförsäljning om han har över 10 000 liter i lager.
En hel del åtgärder krävdes. Det handlar om ett slags filter som ska grävas ner och som har funktionen att suga upp eventuellt spill ur marken, en uppsamlingsbehållare för eventuellt bränslespill och annat som tillhör förnyelsen av miljöbestämmelserna.
– Men här kommer ju berget emot, så det skulle behöva sprängas.
Kimitoöns kommuns miljöinspektör var på plats och gav Eriksson alternativen att uppfylla de nya kraven för bränsleförsäljningen eller att sluta med den.
– Det skulle bli för dyrt, så jag beslöt att jag slutar, säger Eriksson.
Han suckar och funderar vart strävan efter en levande skärgård tog vägen.
Gästhamnen fortsätter
Rosala gästhamn fortsätter dock som förut. Förutom båtplatser finns här bland annat gas, tömning av septiktank och förstås bastu, tvättstuga och annan service som hör till.
– Det här är ju lite tokigt för dem som är vana vid att komma hit för att tanka. Men jag tror nog att folk kommer till gästhamnen ändå.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.