Åborektor om skolskjutningen: ”Låsta dörrar och väktare är spel för gallerierna”

Onsdagsmorgonen i Cygnaeus skola har börjat som vilken skoldag som helst. Eleverna springer in från rasten och slår ”high five” med rektor Nicke Wulff.

Det enda som skiljer sig från andra skoldagar är den finska flaggan som vajar på halv stång med anledning av tisdagens skjutning i Viertolan koulu i Vanda där en 12-årig pojke dog och två jämnåriga flickor skadades mycket allvarligt.

I Cygnaeus skola var det ett medvetet val att inte göra något större nummer av tragedin i Vanda och att inte tvinga någon att prata om händelsen eller om sina känslor.
I stället har personalen aktivt gått in för att vara närvarande och lyhörda då barnen på eget initiativ har ställt frågor, säger Wulff.
– I morse var det några som frågade om vi kunde prata och då gjorde vi det. De undrade hur det är möjligt att barnet fått tag i ett vapen och vad som kommer att hända med barnet. Men alla reagerar olika och alla har rätt att känna som de gör. Huvudsaken är att vi vuxna finns här och lyssnar då någon vill prata.

Själv har Wulff också många frågor, men inga svar. Det mest chockerande med skjutningen i Vanda är att den misstänkta gärningspersonen är ett 12-årigt barn.
– Vad har gått fel då ett barn får tag i ett vapen och använder det mot andra barn, var har vuxenvärlden misslyckats för ett misslyckande är det och någonstans har det brustit.
Efter liknande våldsdåd höjs röster som kräver skärpt säkerhet i skolorna – metalldetektorer, låsta dörrar, väktare och regelbundna utrymningsövningar. Nicke Wulff tror att sådana åtgärder invaggar elever och lärare i en falsk trygghet.
– Det är ett spel för gallerierna. Jag tror inte det är fruktbart att öva hur man skyddar sig för en skolskjutning genom att låsa klassrummet och rada pulpeter framför dörren. Det skapar mer rädsla hos barnen. En låst ytterdörr håller inte heller våldet utanför om en elev tar med sig ett vapen till skolan.
I stället har man i Cygnaeus skola övat inför mer sannolika hotbilder. Som till exempel hur man flyttar barnen från punkt A till punkt B om det sker en gasläcka i stan.
Det hjälper inte med kvarsittningar om inte barnen får stöd i hemmen, av barnskyddet, familje- och ungdomsarbetet.
Nicke Wulff
Om en elev uppvisar våldsamt beteende hjälper det inte heller att vidta disciplinära åtgärder som kvarsittning eller temporär avstängning från skolan, säger Wulff. För att hjälpa ett sådant barn krävs mer än så.
– Det behövs helt enkelt tillräckligt med vuxna som ser barnen. Det hjälper inte med kvarsittningar om inte barnen får stöd i hemmen, av barnskyddet, familje- och ungdomsarbetet.
Rektor Wulff är också förtroendevald och sitter på SFP:s mandat i Åbo fullmäktige. Han tror inte att skolskjutningen får några omedelbara följder för beslutsfattandet i form av mera resurser för barn- och ungdomsarbetet.
Men på sikt kan politikerna bli tvungna att tänka om och välja om man stänger en tandvårdscentral eller drar in en kuratorstjänst.
– Det kan bli svårare att godkänna nedskärningar och besparingar inom skolsektorn. Men i så fall måste vi vara redo att spara på något annat eller höja skatterna. Men vi måste inse att det är bråttom att de barn och familjer som behöver stöd får hjälp, säger Cygnaeus skolas rektor Nicke Wulff.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.