Fåglar källa till salmonella hos katter

Salmonella sprider sig mellan fåglar och svaga, sjuka fåglar är i sin tur lätt byte för katter.
– Det har varit tidigare år ganska många fall. Vissa år är det nästan som en epidemi, säger Anna Ridderborg på Ålands Smådjursklinik.
Hon påminner om att man ska hålla god hygien hemma med en salmonellasmittad katt för det kan smitta på människor.
LÄS OCKSÅ
På Ålands Smådjursklinik har man inte i år ännu haft något fall av djur som drabbats av salmonella, men det är vanligt. Salmonella kan ge ganska ospecifika symptom hos katter.
– Feber, de vill inte äta, ont i magen…, säger veterinär Anna Ridderborg.
Hur behandlar man?
– I första hand understödjande behandling, de läker av infektionen själva. Ofta behöver de få dropp, medicin mot illamående, kanske värkmedicin och aptitstimulerande.

Salmonella är en bakterie som kan behandlas med antibiotika, men det sker bara i sällsynta undantagsfall.
– Man undviker det för man vill inte driva på antibiotikaresistens. Om man behandlar med antibiotika kan katten också utsöndra salmonellabakterien under en längre tid.
När blir katten salmonellafri?
– Det vet man inte riktigt. Det är väldigt stor spridning på hur länge de kan utsöndra bakterien. Men rekommendationen är att de ska hållas inomhus minst en vecka efter att de blivit friska. Annars kan andra djur, framförallt hundar som äter kattbajs, bli sjuka.
Inte ha katten på diskbänken
Ålands landskapsveterinär Maria Borgström påminner om att salmonella kan drabba människor.
– Man ska helst ha handskar på sig när man gör rent lådan och absolut inte släppa dit småbarn. Man ska heller inte släppa ut katten så att den kan gå i någon barnsandlåda.
Ridderborg tillägger att man överlag ska hålla god mathygien med en salmonellasmittad katt.
– Inte ha katten uppe på diskbänken eller matbordet till exempel.
Måste man ta salmonellaprov?
– Man ska gärna göra det, det är en anmälningspliktig sjukdom. Problemet med provet är att det tar nästan två veckor att få svar och då är katten oftast frisk. De är en kostnadsaspekt också, proverna är inte helt billiga, säger Ridderborg.
Om man tror att ens katt har salmonella ska man alltså kontakta veterinär. Och man ska vidta åtgärder snabbt om katten inte äter eller dricker.
– Katter ska alltid få hjälp om de inte äter. De är känsliga och en katt ska inte vara utan mat och vatten mer än ett dygn, säger Borgström.
Salmonella
- Sprids främst via mat som inte tillagats ordentligt.
- En bakterie som kan orsaka magsjuka.
- Det finns olika varianter av salmonella och det tar oftast mellan ett till tre dygn innan man börjar uppvisa symptom på smitta.
- Symptom på salmonella hos människor är bland annat diarré, ont i magen och feber.
Heidi Hendersson
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.