16 mottagningar hotade då välfärdsområdet sparar – så här kommenterar Kimitoön och Pargas planerna

Som läget är nu kan skärgårdsdelarnas invånare i Pargas och Kimitoöborna dra en lättnadens suck. I den första skissen på hur framtidens nätverk av vårdcentraler kan komma att se ut får Pargas alla kommundelar behålla sina nuvarande mottagningar och mottagningarna i Kimito och Dalsbruk finns också kvar.
Det här framgick då välfärdsområdets ledning höll presskonferens i ÅUCS i eftermiddags.
Det är befolkningsprognoser, fastigheternas skick och tillgången på personal som styr tankegångarna då Varha börjar saxa i servicen enligt sparkravet på 278 miljoner euro.
Servicehelheten för vårdcentralerna får stå för 49,8 miljoner av sparkravet de kommande tre åren.
LÄS OCKSÅ
Reformen av servicenätet som helhet kommer att ta flera år. De definitiva besluten om var framtidens verksamhetsställen inom Varha kommer att finnas fattas per servicehelhet: senare i år blir det beslut om tjänster för äldre, ÅUCS och andra social- och hälsovårdstjänster.
Strandberg nöjd så här långt
Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg fick tillsammans med landskapets övriga kommundirektörer och Varhas personal redan i morse höra om det som skulle presenteras för allmänheten under eftermiddagen.
– Till pappers ser det helt okej ut och enligt beskrivningen verkar det som att serviceutbudet ungefär motsvarar dagens situation. Men det här är bara en liten del av helheten. De kommande andra utredningarna kan också ha en stor betydelse för invånarnas servicenivå.
En skiss och ett utkast, beslut i juni

Trots att såväl välfärdsområdets direktör Tarmo Martikainen och direktören för organiseringens tjänster Antti Parpo gång på gång under eftermiddagens presskonferens påpekade att det handlade om en skiss och ett utkast som ska ligga som grund för kommande diskussioner, verkade det ändå som att det ska väldigt mycket till för att rubba tanken om att 53 vårdcentraler kommer att bli 35 innan utgången av 2026.
De här serviceställena dras in
- 16 serviceställen försvinner enligt utkastet: Velkua, Pyhäranta, Alastaro (Loimaa), Masku, Vahto (Rusko), Merimasku (Nådendal), Oripää, Gustavs, Suomusjärvi (Salo), Tarvasjoki (Lundo), Kiikala (Salo), Yläne (Pöytis), Kisko (Salo), Koskis, Kuusjoki (Salo), Kyrö (Pöytis).
- Pyhäranta, Masku, Oripää, Gustavs och Koskis är kommuner som i det här förslaget i framtiden blir helt utan hälsostationsservice.
- De serviceställen som stänger ligger enligt Varhas kalkyler på 13–33 minuters avstånd med bil från närmaste serviceställe.
- Man har inte tagit i beaktande kollektivtrafiken i det här skedet av utredningen, men från ledningen konstaterar man att det är en sak som inte ligger i välfärdsområdets händer.
– Vi kommer i framtiden att erbjuda flera digitala och ambulerande tjänster. Enligt vår uppskattning kan det bli omkring 20 procent av mottagningstjänsterna som i framtiden sköts på distans, vilket är betydligt mindre än i många andra välfärdsområden. Jag ser det här utkastet som väldigt rimligt trots allt, sade Parpo.
– Tankesättet med en ensam skötare i varje by som sköter det mesta är inte dagens melodi.
Digitaliseringen ska ta stora steg framåt redan i år, då man ska börja förbereda och testa en gemensam app för social- och hälsovårdstjänster i hela Egentliga Finland. Planen är att appen ska tas i bruk stegvis mellan augusti i år och augusti 2025 för att 2026 tas i bruk fullt ut.
De ambulerande tjänsterna ska också blir fler, bland annat för barnfamiljer, mentalvårds- och rusmedelsklienter, funktionshindrade och äldre. Också munhälsovård ska i framtiden erbjudas som en rörlig tjänst med mottagning till exempel i anslutning till äldrevården eller boenden.
Varhas strategidirektör Leena Setälä konstaterade att man redan på måndag börjar gå igenom vilka funktioner som kan tänkas få plats i de serviceställen som man nu skissar upp att finns kvar också i framtiden.
”En liten bit av hela pusslet”
Nina Söderlund (VF) från Nagu som sitter i välfärdsområdets styrelse och i fullmäktige, konstaterar att det här ändå bara är en liten bit av hela sparpusslet.
– Jag är förstås nöjd att man här har tänkt på skärgården och de tidsmässiga avstånden som är så stora att det egentligen borde vara en självklarhet att servicen ska finnas tillgänglig också där, säger hon.
Ordlista Varha–svenska och det kommande hälsostationsnätverket
Social- och hälsocentral (med omfattande service) = den största typen av enhet som erbjuder ett brett utbud av tjänster.
- 7+1 i framtiden: Tallbacken (Åbo), Åbo centrum, Kaskisbacken (Åbo, klar 2027), Reso, S:t Karins, Salo, Nystad, Loimaa.
Social- och hälsostation = erbjuder ett något smalare utbud av tjänster.
- 17 i framtiden: Nådendal, Pargas, Lundo, Salo västra, Runosbacken (Åbo), Virmo (Mynämäki), Pemar-Sagu, Somero, Riihikoski (Pöytis), Kyrkovägen (Åbo), Halikko (Salo), Kråkkärret (Åbo), Letala, Rusko, Kimitoön, Pansio (Åbo), Tövsala.
Serviceställe inom social- och hälsovården = den minsta enheten, erbjuder ett begränsat utbud av lokala tjänster.
- 11+2 i framtiden: Bjärnå (Salo), Vemo, Sagu, Pikis (S:t Karins), Korpo (Pargas), Nagu (Pargas), S:t Mårtens (Marttila), Houtskär (Pargas), Rimito (Nådendal), Dalsbruk (Kimitoön), Iniö (Pargas) samt Littois (S:t Karins) och Aura med fokus på familjecentralens service.
Exakt vilka tjänster som ska erbjudas i de minsta enheterna, de så kallade serviceställena för social- och hälsovård, som enligt skissen kommer att finnas i Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö i Pargas och Dalsbruk i Kimitoön, är ändå inte spikat.
Enligt utkastet skulle Nagu och Korpo erbjuda läkartjänster sporadiskt, Dalsbruk skulle inte ha läkartjänster i sitt utbud.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.