Förflytta dig till innehållet

Viktigt att dra lärdomar av S:t Olofsskolans misslyckanden

ljushårig kvinna med glasögon tittar mot kameran

Fallet med läraren i S:t Olofsskolan i Åbo som anklagades för osakligt språkbruk har varit en veritabel långkörare, framför allt på grund av skolans och skolförvaltningens bristfälliga sätt att hantera händelseförloppet. Förra veckan satte utredande myndigheten punkt för processen men för Sossen är ärendet ingalunda utagerat. Nu gäller det att se till att något motsvarande inte sker.

Allt började våren 2021 då en grupp elever kontaktade skolans rektor Christer Karlsson för att påtala ett långvarigt olämpligt språkbruk av en lärare. Enligt eleverna resulterade det i en utskällning från rektorns sida som menade att de hittade på allting.

Ett år senare, efter en öronbedövande tystnad, lämnade eleverna in en lista till skolans ledningsgrupp med cirka trettio punkter över lärarens rasistiska, sexistiska och kvinnofientliga kommentarer. Först 2023 efter att ÅU uppmärksammat listan startade staden en utredning, vilket ledde till att den utpekade läraren fick lämna skolan och polisen kopplades in.

En grupp föräldrar anmälde rektor Karlsson och fostran- och bildningsansvariga Liliane Kjellman till regionförvaltningsverket.

Förra veckan gav regionförvaltningen Karlsson en anmärkning för att han ”inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att utreda anklagelserna och därmed säkerställa en trygg skolmiljö”. Han har också fått en skriftlig varning av Åbo stad. Kjellman går oprickad. Hon beklagar att man inte lyckats ta tag i situationen i tid. ”Vi tar lärdom av det” (ÅU 12.3).

Det är det minsta man kan begära.

Processen har blottat en avsaknad av reaktionshastighet hos de ansvariga, kunskapsluckor i lagstiftning och krishantering, bristande arbetsledning, trög informationsgång och oroväckande attityder bland pedagogiskt kunniga personer. Den obefintliga kommunikationen mellan skola och hem har skapat rum för spekulation och oro.

Att ungdomarna inte har tagits på allvar när de fört fram tunga anklagelser länder inte skolans ledning till heder. Visst, ord står många gånger mot ord i sådana här fall, men det krävs mod att som ung stå upp mot vuxna auktoriteter, i synnerhet om man först möts av tvivel eller rentav en åthutning.

En rektors främsta uppgift är att värna om allas rätt till en trygg studiemiljö, vilket lagen förutsätter, och garantera den pedagogiska kvaliteten. Stadens ansvariga tjänstemän ska se till att detta uppnås. I Sossenfallet har det brustit hela vägen. Det är självklart förkastligt att en lärare använder ett hatiskt språk och uttrycker förakt för sexuella minoriteter, men också obegripligt att både skolans ledning och de ansvariga inom bildningssektorn verkar ha stått handfallna. Mobbning, trakasserier och osakligt bemötande kan ju rimligtvis inte vara något nytt för skolan.

Efter allt detta har S:t Olofsskolan meddelat om en rad åtgärder som ska garantera en bättre krishantering och förhoppningsvis förhindra dylika fall i framtiden. Skolan behöver visa sitt ansvar genom konkreta handlingar för att kunna återfå elevernas och föräldrarnas förtroende och gå stärkt ur den sorgliga processen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter