Flera röster hörs då föreningar sluter upp för vårsalong i Åbo inför kvinnodagen – med brännande tema

Flera röster och perspektiv hörs då fyra föreningar sluter upp och ordnar gemensamt program kring jämställdhet på Åbo Svenska Teater inför årets kvinnodag.
Det är kvinnosaksföreningen Åbo-Unionen i samarbete med Åbo svenska marthaförening, Kvinnliga akademiker i Åboland och ämnesföreningen Judith vid genusvetenskap vid Åbo Akademi.
Temat är kvinnors liv och hälsa, karriär och konflikter, barn men också politik och pengar.

Föreläser gör Maria Sundblom Lindberg, psykoterapeut, präst och journalist i närmare 30 år.
– Ämnet är mycket brett och jag har funderat länge på vad jag vill tillföra. Jag brinner för kvinnors liv och hälsa, barns välmående, sunda relationer och familjefrågor. Tyngdpunkten kommer att ligga på välmående och vilka höga konsekvenser jämställdhet har haft för kvinnors hälsa. Jag förespråkar absolut inte en ”backlash” men jag vill föra en diskussion om det, säger hon.
Hon lyfter fram den knepiga kombinationen att avancera i arbetet samtidigt som man tar huvudansvaret för en familj.
– Det är ett extra passande tema då amerikanska Claudia Goldin som forskat om det här fick Nobelpriset i ekonomi i fjol.
Goldin är bara den tredje kvinnan som fått priset på över 50 år. I sin amerikanska forskning har hon tittat på löneskillnaderna och när jämställdheten bryts beträffande dem.
Ett par kan vara jämbördiga under studietiden och i början av karriären men då de får barn så händer något.
– Då förändras jämställdheten på olika plan vilket bland annat märks på köpkraften, pensionerna samt har en stor samhällsekonomisk påverkan. Det gäller inte bara i olika branscher som är antingen kvinno- eller mansdominerade. Även inom samma bransch händer det att mannen kliver uppåt i karriären då han får barn medan kvinnan kliver neråt för att få det att gå ihop. Det sker i samförstånd men man är sällan medveten om vilka konsekvenserna kan bli senare, säger Sundblom Lindberg.
Familjeledighetsreformen ledde inte till explosiv ökning av föräldrapenningdagar för papporna
Också i Finland är det fortfarande oftare mamman som stannar hemma med barnen. År 2007 använde 1,8 procent av papporna de gemensamma föräldrapenningsdagarna. I dag använder kring 15 procent av papporna de gemensamma föräldrapenningsdagarna.
Familjereformen som trädde i kraft 2022 har inte ökat andelen nämnvärt men det är ännu för tidigt att säga vilken effekt reformen har, enligt FPA som tagit fram statistik.
– Jag tänker att vår nordiska modell ändå är unik. Varför används den inte oftare?
Tiderna har ändå förändrats – Sundblom Lindberg ger ett exempel:
– Jag växte upp på Åland och har bott på olika ställen i hela Svenskfinland. Men när jag flyttade till Helsingfors 1996 var det som att flytta tillbaka till 50-talet. Högutbildade och jättesmarta tjejer stod i parkerna och gungade barnen. Det fanns inte ens en diskussion om att dela föräldraledigheten, säger hon.
Bådas ansvar
Sundblom Lindberg poängterar att det inte är upp till endast en person i en relation att ändra på den om de upplever att den inte fungerar.
– Jag säger inte att män skonas i andra aspekter av livet men kvinnor tar större ansvar i familjen och det kostar i hälsa och ekonomi.
Det finns folk som har en fungerande modell för hur man delar på ansvarsområden i familjen och det innebär ofta att man får en ömsesidig förståelse för andras arbete och situation. Man kan inte skapa en fungerande familj om man inte arbetar för gemensamma mål, konstaterar Sundblom Lindberg.
Hon talar också gärna om den utmattning som drabbar kvinnor i dag. Också den påverkar samhället och ekonomin.
– Ja, vi har ju inte ens utmattning som diagnos men vi har depression och annat som de blir långtidssjukskrivna för. Det korrelerar ofta kring tiden då de har tonåringar och måste börja ta hand om äldre föräldrar som blir sjuka. Där ser man ju också att det oftast är tjejerna som ställer upp.

Sundblom Lindberg får sällskap på Tiljans scen av journalisten och småbarnsmamman Emma Strömberg.
Strömberg gör ett kommenterande inlägg och efteråt är det fritt fram för diskussion.
Ämnena är heta och Sundblom Lindberg kan tänka sig att debatten blir livlig.
– Men det är kvinnokraft att vi samlas!
Sundblom Lindberg, som har fem barn, beskriver sig själv som en typisk projektledare som inte lever som hon lär.
– Det är också en viktig aspekt att tänka på. Det är lätt att ha höga ideal men svårare då verkligheten kommer emot.
Evenemanget ordnas på ÅST:s Tiljanscen på tisdag klockan 19. Inträdet är fritt och föreningen Judith säljer förfriskningar och något smått att äta.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.