Förflytta dig till innehållet

Ålänning på toppmöte med Ukrainas president

Pressbild
Simon Holmström längst till vänster. Här på mötet med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj. I rutigt nära kameran Heidi Hautala.

”En grön framtid, rekommendationer för ansvar och återhämtning”.

Det är rubriken på den rapport som ålänningen Simon Holmström varit med och tagit fram för Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj angående miljöbrott i kriget med Ryssland.

– Det behövs stort internationellt samarbete.

En arbetsgrupp på hög nivå, där bland annat Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström, vicepresident för EU-parlamentet Heidi Hautala, Irlands tidigare president Mary Robinson och aktivisten Greta Thunberg ingår, har nyligen färdigställt en första rapport om de miljömässiga konsekvenserna av kriget i Ukraina.

I gruppen ingår också den tidigare lagtingsledamoten Simon Holmström, som idag arbetar för den ideella organisationen ”Seas at risk” i Bryssel. Arbetsgruppen tillsattes av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och rapporten ska guida landet i arbetet med att dokumentera miljöförstörelse, få rättslig upprättelse och hitta vägar till miljömässig återhämtning.

”Naturen har varit en av krigets betydande offer och att hantera dessa skador har varit en prioritet för den ukrainska regeringen och civilsamhället”, står det i rapportens inledning.

När Nya Åland når Simon Holmström har han just presenterat rapporten för presidenten.

–Vi fick cirka en kvart med honom, säger Holmström.

Han har också träffat ukrainska myndigheter, ambassadörer, åklagarämbetet och representanter för miljöministeriet, inrikesministeriet och presidentkansliet.

– Rapporten har tagits emot väldigt väl av alla inblandade.

Det 22-sidiga dokumentet innehåller 50 rekommendationer för en grön framtid efter krigskatastrof.

– Många av rekommendationerna är avhängiga av internationellt stöd.

Är det inte svårt att göra en sån här rapport när kriget ännu är pågående?

– Det är det som är så anmärkningsvärt med det ukrainska ledarskapet att man mitt under brinnande krig faktiskt adresserar miljöfrågor som helt kritiska för återhämtningen av landet. De belyser att man redan nu måste samla information och data för framtida åtal och för anhållan av reparationsmedel.

Hur har ni gått tillväga rent konkret med rapporten?

– Vi har jobbat med den i sex månader, vi har hört av oss till olika intressenter som är expert på de tre områdena: att bedöma miljöskada, hålla Ryssland ansvarig och grön återhämtning. Sen har vi fört dialog i högnivågruppen under flera möten om vilka rekommendationer som måste finnas med.

Ni har flera rekommendationsförslag, vad är viktigast att inleda med? Går alla att göra nu eller är det sånt som måste vänta tills konflikten har fått ett slut?

– Jag tror att det viktigaste är att få en helhetsbedömning av skadeläget och att man kan samla ett case för åtal så snart som möjligt. Det kan ta väldigt lång tid och det behövs stort internationellt samarbete.

Vad är andra länders roll i att hjälpa till i detta arbete, exempelvis Finland och Åland?

– Zelenskyj har en fredsplan, punkt nummer 8 handlar om miljön. Inom ramen för det internationella arbetet har tre länder åtagit sig att leda detta arbete, Finland, Bulgarien och Tyskland. De ambassadörerna träffade vi imorse. Dessa länder kommer arbeta vidare med de konkreta förslagen, det handlar exempelvis om registrera miljödata och olika fall av miljöskada som Ryssland åsamkat Ukraina för att ta till åtal.

Samtidigt fortsätter arbetet i högnivågruppen.

– Vi fortsätter också att kommunicera det här arbetet internationellt.

Heidi Hendersson

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter