För drygt 82 år sedan sjönk Ilmarinen utanför Utö – nu ska vraket saneras

Pansarfartyget Ilmarinen har legat på havsbotten utanför Utö sedan augusti 1941. Nu inleder Finlands miljöcentral (Syke) en konkurrensutsättning av saneringen av vraket, meddelar Syke i ett pressmeddelande.
Konkurrensutsättningen ingår i Sykes lagstadgade uppföljning av riskvrak.
Enligt miljöskyddslagen ansvarar Finlands miljöcentral för uppföljning och sanering av vrak som medför risk för miljöskada. Vrakens tillstånd följs upp och objekten för sanering av olja väljs riskbaserat utifrån undersökningar och uppföljningsuppgifter.
LÄS OCKSÅ
Pilotundersökning
Pansarfartyget Ilmarinen sjönk den 13 september 1941 cirka 40 kilometer sydväst om Utö efter att ha kört på en mina. Vraket ligger på cirka 80 meters djup och i tankarna finns uppskattningsvis 100 000 liter lätt brännolja.
Vraket Ilmarinen är också en grav för 271 marinsoldater, men saneringen kan enligt Syke göras utan att bryta mot griftefriden.
I fjol genomförde Finlands miljöcentral en pilotundersökning av vraket Ilmarinen tillsammans med Gränsbevakningsväsendet och Museiverket.
Utöver arkivundersökningar avbildades fartyget med en dykrobot (remotely operated vehicle, ROV) och flerstråleekolod, vatten- och sedimentprover togs från vraket och av fartygets skrov och tankar byggdes en 3D-modell.

Enligt pilotundersökningarna är vraket välbevarat, men ytskiktet har rostat under åren.
Ovanför vraket har man upptäckt oljedroppar som stiger upp till ytan regelbundet, men man lyckades inte lokalisera var exakt oljan sipprar ut.
– Korrosionen av vraket framskrider och risken för större oljeläckage ökar år för år, säger planerare Miia Farstad vid Syke i pressmeddelandet.
Ska saneras i år
Finlands miljöcentral offentliggjorde konkurrensutsättningen av Ilmarinens sanering i fredags. Avsikten är att vrakets oljetankar ska saneras under 2024.
Projektchef Tommi Kontto vid Syke säger i pressmeddelandet att saneringen av vraket Ilmarinen är ett pilotprojekt, där en kommersiell aktör gör saneringen utan myndighetsunderstöd, enligt den så kallade allt i ett-principen.
Hittills har vrak i Finlands havsområde tömts på bränsle som myndighetsarbete. Till exempel i augusti 2020 tömdes vraken Hanna Marjut och Fortuna på bränsle i Skärgårdshavet i samarbete med Finlands miljöcentral och Marinen.
Högst 2 miljoner euro har reserverats för det arbete som konkurrensutsättningen gäller. I fortsättningen ansöker man separat om anslag för sanering av enskilda vrak från statsbudgeten.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.