Förflytta dig till innehållet

Barnskyddet krisar i Varha – ”Vi måste bryta mot lagen”

Arkiv/Catariina Salo/Kim Lund
ett bildmontage med en sparkcykel i rött och ett barn med ett kramdjur i famnen
Antalet socialarbetare i Varha är alldeles för litet för att välfärdsområdet ska kunna följa lagen. Cirka en tredjedel av tjänsterna är obesatta.

Bristen på socialarbetare inom Egentliga Finlands välfärdsområde Varhas barnskydd är akut. Situationen har förvärrats efter en lagändring som säger att en socialarbetare får ha hand om högst 30 barn.

Tidigare var siffran 35. Det är inte heller längre möjligt för Varha att anställa tillfälliga socialarbetare av privata tjänsteleverantörer.

– Läget är mycket svårt. Nästan en tredjedel av våra socialarbetartjänster är obesatta och vi måste tillfälligt bryta mot lagen för att garantera att barnen får den hjälp och det stöd de behöver, säger Krista Ryödi, chef för tjänster för barnfamiljer på Varha.

För tillfället saknar 259 barn en egen namngiven socialarbetare. I Varha jobbar 83 socialarbetare. För att uppfylla kravet på högst 30 barn per socialarbetare borde antalet vara 113.

Regionförvaltningsverket utreder lagligheten i Varhas beslut

Ryödi och övriga chefer från Varha träffade på torsdagen representanter för regionförvaltningsverket som är övervakande myndighet och som ska se till att välfärdsområdena följer lagen.

Om det inte går, måste välfärdsområdet omedelbart vidta åtgärder för att rätta till situationen så att den är lagenlig.

Med på mötet var överinspektör Sini Virtanen på Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland.

– Det är förstås alltid illa om man bryter mot lagen. Vi utreder situationen inom Varha, men jag kan inte kommentera en halvfärdig utredning innan vi tagit beslut om hur vi går vidare.

Läget är någorlunda bättre i de svenskspråkiga områdena, Pargas och Kimitoön, samt i Åbo där man lyckas hålla sig inom lagens gränser.

Värst är situationen i landsbygdskommuner som Masku, Somero och Virmo. Också i Salo är det stor brist på socialarbetare.

Även om alla barn inte har möjlighet att träffa samma socialarbetare varje gång, betyder det inte att de lämnas vind för våg, säger Krista Ryödi på Varha.

– Det finns alltid ett helt team på plats där det finns personal som kan träffa barnet. I bland gör också de ledande socialarbetarna det, trots att de är förmän som ska leda arbetet.

Pengar ska locka socialarbetare till Varha

Varha gör nu allt man kan för att minska på arbetsbördan hos de hårt pressade och överarbetade socialarbetarna.

På Varhas styrelsemöte den 30 januari sades det att man akut borde få åtminstone 17 tjänster besatta. ”Situationen förorsakar en orimlig belastning för de arbetande socialarbetarna och deras chefer”, sägs det i mötesprotokollet.

I vinter inleds en rekryteringskampanj där pengar är det främsta lockbetet. Varhas personal inom social- och hälsovården uppmuntras till att leta efter yrkeskunniga socialarbetare till barnskyddet. Lyckas hen med det belönas hen med 500 euro.

Också den nyanställda får 500 euro. För arbetstagare som bor längre bort än 100 kilometer från arbetsplatsen, eller om restiden är över en och halv timme per riktning erbjuds en boendeförmån för 1–2 nätter i veckan.

I höst koncentreras också servicen för barn, unga och familjer till en gemensam grupp. Hit hör socialt arbete med barnfamiljer och barnskyddet. Ändringen berör cirka 1 600 arbetstagare.

Det är mycket viktigt att alla samarbetar för att nå bästa resultat och hjälpa de utsatta barnen.

Krista Ryödi

I torsdags presenterade polisen dystra siffror över brottsligheten bland barn under 15 år. I fjol utreddes 37 procent flera rån där gärningspersonen var yngre än 15 år jämfört med år 2022.

En del av dem som begår brott är på rymmen från barnskyddsanstalter. Rymlingarna råkar själva ofta ut för brott och upp till 25 procent av dem uppskattas bli våldtagna.

LÄS OCKSÅ

Eftersom anstaltsbarnen är på Varhas ansvar ska man nu också intensifiera samarbetet med myndigheter utanför välfärdsorganisationen, säger Ryödi.

– Det är mycket viktigt att alla samarbetar för att nå bästa resultat och hjälpa de utsatta barnen. Vi kommer därför att satsa mera på kontakterna till polisen, undervisningssektorn och dem som jobbar med preventivt barn- och ungdomsarbete. För att få en bättre bild av socialarbetarnas vardag kommer också chefer och förmän på Varha att bege sig på ut fältet för att höra deras önskemål.

Totalt har Varhas barnskydd 3 273 kunder. 795 av dem är placerade på en barnskyddsanstalt, fosterefamilj eller liknande. Resten är kunder hos den öppna vården.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter