En spirande kafékultur råder i Kimito centrum – dags att krossa myten

Kimito centrum har länge stämplats som en ort utan kafékultur. Hit kommer man för att handla och uträtta ärenden, inte för att sitta på kafé.
Men det här verkar vara ett förlegat antagande. Det klarnar med ÅU:s besök i de tre kaféer som är placerade som en triangel i centrum.

Längst perspektiv på det här har företagaren Davina Ginström i Konditori Mazarin (tidigare Kimito Bagare). Ginström började jobba här 1998, även om bageriet med ett litet kafé öppnade här för fyrtio år sedan.
– Då var det matbröd vi sålde. Kunderna satte sig ner för en kopp kaffe om de hade tid. Men de senaste fem åren har jag märkt att folk kommer för kaffe och bulle, och bestämmer sig då för att också köpa matbröd, säger Ginström.
Hon anser att en kafékultur vuxit fram i byn de senaste fem åren.

– Åtminstone för oss finns det en kafékultur här! Vi kommer alltid hit då vi åker till stugan.
Det säger Sari Peltonen och Jouko Haavisto, som besöker bagerikaféet för frukost på torsdagsmorgonen. Rören i fritidsbostaden i Lövböle har frusit i kylan, därför känns det skönt att njuta i kaféet en stund. Efter den stökiga morgonen vill de två helst slippa att bli fotograferade.
Konditori Mazarin är deras favoritställe och det är viktigt att gräddmunkar finns kvar på hyllan då de tittar in. De köper gärna med sig ett matbröd hem.

Folk tar gärna en kopp kaffe då de handlat
Nyast av de tre kaféerna är Café Kompass, som öppnade i huset där K-Supermarket finns, för snart ett år sedan.
– Då folk handlar kommer de på samma gång på kaffe och en kakbit. Ofta är det par som kommer. På morgonen kommer gäng in på morgonkaffe, säger Lehtola.

Efter en relativt kort tid som företagare har hon svårt att uttala sig om kafékulturen, men tycker ändå att hon sett en viss tillväxt.
Åtminstone har Lehtola märkt att tröskeln för att slinka in på en kopp under handlingsresan är låg. Hon har alltid trott på konceptet med kafé i matbutik.
– Man behöver inte ha så bråttom då man handlar! säger Lehtola, som dock har full förståelse för jäktade småbarnsföräldrar.
”Folk går på kafé som man gör i stan”
I fem år har Riitta Wuorio-Bäck drivit sitt kafé Cake My Way i Villa Lande. Hon säger att antalet kunder ökat under åren och att folk numera går på kafé som man gör i stan. Hon skriver under att kafékulturen har anlänt till Kimito.
– Ofta är det vänner som träffas. De börjar med något salt och fortsätter med något sött. De kan sitta upp till två timmar här och prata, säger Wuorio-Bäck.

Finns kundunderlag?
Låt oss säga att en spirande kafékultur råder i Kimito. Men finns det plats för tre kaféer ett stenkast från varandra i en liten landsortsby?
Alla de tre företagarna är inte helt övertygade, men samtliga lyfter ändå fram att kaféerna snarare kompletterar varandra än konkurrerar.

Nischen för Konditori Mazarin är förstås bagerisidan: allt du köper här är bakat från grunden. För Café Kompass är det tillgängligheten, det salta utbudet och lunchen som är i fokus. För Cake My Way är det de egenhändigt gjorda tårtorna som lockar och betoningen på kvalitativa råvaror.
– Jag tycker det är bäst att hålla sig till sin sak, i stället för att stöka med allt! säger Wuorio-Bäck.

Ginström har flera gånger varit med om att en ny potentiell konkurrent öppnat i byn. Hon konstaterar att det gett den egna försäljningen en tillfällig svacka som sedan har jämnat ut sig igen.
Wuorio-Bäck upplever att ju flera kaféer det finns i byn, desto flera blir cafékunderna. Större utbud föder alltså mer efterfrågan.
Säsong för fastlagsbullar
Just nu är det säsong för fastlagsbullar, vilket förstås syns även i de tre kaféerna.

Konditori Mazarin har haft bullarna i vitrinen redan en längre tid och det är den bageriprodukt som just nu går bäst åt, även om kunderna enligt Ginström tvekar en stund innan de väljer en fastlagsbulle på ”fel” dag.
Hos Cake My Way kan man utöver de traditionella fastlagsbullarna smaka en fastlagstårta.

Visste du?
Enligt svenska Göteborgs-Tidningen fick man förr inte sälja fastlagsbullar utanför säsongen. Enligt en notis, daterad 23 januari 1952, kunde olydiga bagare bötfällas. Tidningen rapporterar om ett fall där en bagare i Malmö satte ut bullar i fönstret efter jul, togs på bar gärning av polisen och bötfälldes.
”Fastlagsbullar får man icke äta när som helst, utan endast på tider som jordbruksnämnden (!) fastställer, och denna institution skall även prissätta bullarna”, skriver GT.
Oklart är om regeln gällde även på den här sidan av Bottniska viken.
Vintern är lugn
Även om Runebergsdag och fastlag kan ge ett visst uppsving är vinterhalvåret lugnt i branschen. Önskan är förstås flera kunder under denna årstid.
– I januari, februari och mars säljer vi på tre månader ungefär lika mycket som enbart i juli, säger Ginström.
Hanna Lehtola beskriver kundunderlaget i Café Kompass som ”helt okej”. Lunchserveringen som Lehtola utvidgat från en dag till två är uppskattad och lockar många kontorsarbetare i byn samt äldre par.
– Men det finns plats för flera, säger hon.
Vidare fyller Lehtola ut verksamheten med att tillverka matportioner för matbutiken och det här är en verksamhet som nu växer. Det här ökar förstås på arbetsbördan och företagandet innebär mera jobb än Lehtola kunnat föreställa sig. Men hon gillar att ha gott om jobb, så hon ser inte det här som något negativt.

Hon är fortfarande helnöjd med att ha växlat om från skolkök till företagare, även om hon också saknar sin tidigare arbetsplats.
För Wuorio-Bäck är användningen av auditoriet och mötesrummen i Villa Lande ett välkommet och stabilt tillägg: för det mesta får hon då stå till tjänst med kaffe och tilltugg.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.