Ovissa tider för Raseborgs sjukhus – undantagslov i farozonen

Verksamheten vid Raseborgs sjukhus riskerar naggas i kanterna från nationellt och regionalt håll. Omställningsförhandlingar stundar nu på sjukhuset i Ekenäs.
Sjukhusets lokala direktör Fredrik Forsström säger att det kommer att hållas ett informationsmöte för personalen i slutet av februari.
– Det handlar i första hand om att jouren och vår enda bäddavdelning, det vill säga specialsjukvårdens avdelning eller combo-avdelningen, planeras övergå till välfärdsområdet. En del av HUS personal flyttar över till välfärdsområdet såsom var fallet då hemsjukhuset övergick till välfärdsområdet vid årsskiftet. Men det har ännu inte fattats några slutliga beslut om överföringarna.
På dygnet runt-jouren jobbar i dag en personal på cirka 30 sjukskötare och närvårdare. Jouren har en läkare på plats dygnet runt.
Vet du hur er personal förhåller sig till ett byte av arbetsgivare?
– Jag kan inte säga hur var och en tänker men baserat på allmänna diskussioner känner jag inte till något större motstånd.
Det har också talats om att jourens öppethållningstider ska minskas från dygnet runt till att ha öppet mellan klockan 8 och 20.
– Det är ett alternativ som lyfts fram. Det är svårt att säga om det skulle ha en dominoeffekt för resten av sjukhuset. Det skulle åtminstone inte direkt påverka den övriga verksamheten, säger Forsström.
Jag hoppas man kan undvika alltför mycket centralisering och att man hittar en lösning som inte försämrar servicen nämnvärt så att vi kan betjäna områdets invånare bra också framöver.
Raseborgs sjukhus hade en specialiserad sjukvårdsjour fram till 2020. Sedan dess har det ordnats en dygnet runt-jour inom primärvården i HUS regi med undantagslov av social- och hälsovårdsministeriet.
I vintras kom en nationell arbetsgrupp bestående av tjänstemän inom vården med en rapport om arbetsfördelningen vid sjukhusen. Enligt rapporten behöver sjukhusens och dygnet runt-jourernas tjänster centraliseras.
– Om sjukhusrapportens planer förverkligas betyder det sannolikt att det blir svårare att få fortsättning på undantagslovet, säger Forsström.
– Jag hoppas man kan undvika alltför mycket centralisering och att man hittar en lösning som inte försämrar servicen nämnvärt så att vi kan betjäna områdets invånare bra också framöver.
Ingen separat behandling tillsvidare
I styrelsen för Västra Nylands välfärdsområde behandlade man sin servicenätverksutredning förra måndagen. Då föreslog styrelseledamoten och riksdagsledamoten Henrik Wickström (SFP) att Raseborgs sjukhus skulle behandlas separat under våren innan servicenätsutredningen är klar.
Wickström efterlyser en klar politisk process som kommuniceras ut offentligt.
– Vi kommer fortsätta kämpa för att få detta till behandling. Eftersom HUS har en egen utredning på gång är jag orolig för att tiden inte annars räcker till, säger han.
I omröstningen förföll förslaget med minsta möjliga material. SFP fick understöd av SDP och De gröna medan Samlingspartiet, Sannfinländarna och Vänsterförbundet motsatte sig en separat behandling.
Wickström har förståelse över att välfärdsområdet tar över jouren, vilket det finns ett politiskt beslut om.
Han anser ändå att dygnet runt-jouren är viktig för invånarna i Hangö, Raseborg och Ingå som annars är tvungna att söka sig till Lojo sjukhus för vård.
– Jag vill diskutera en alternativ modell så att inte minskad öppethållning har en dominoeffekt på sjukhusets övriga verksamhet. Det här är beslut som är svåra att återkalla. Men politiker är vana att fatta beslut om ramarna. Alla vågar inte debatt om detaljer.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.