Förflytta dig till innehållet

Rekordresultat för Ålandsbanken – vd: ”Ägarna har större nytta av pengarna än vi”

Nya Åland/Stefan Öhberg
Kostymklädd man håller upp bägge händer
Peter Wiklöf, vd för Ålandsbanken, tror och hoppas på ett liknande rekordresultat också för 2024.

Ålandsbanken gör ett rekordår med ett periodresultat på 48,7 miljoner euro och 61,7 miljoner euro i rörelseresultat. Ägarna får en rejäl dividendhöjning och får dela på över 40 miljoner euro i utdelning.

– Ägarna har större nytta av pengarna än vi, säger bankens vd Peter Wiklöf.

Enligt Peter Wiklöf är det främst två faktorer som har lett till Ålandsbankens rekordresultat och stora intäkter under 2023 – stigande räntor och it-intäkter från dotterbolaget Crosskey.

– Vi har precis som alla banker fått lite hjälp med stigande räntor. I tio år har jag stått och sagt att det svårt att tjäna pengar på pengar när räntorna är negativa och nu har de börjat röra sig uppåt. Den andra delen är it-intäkterna. Crosskeys externa it-intäkter utgör 22 procent och hjälper till.

Hade ni förutspått ett resultat av den här kalibern?

– Vi hade kommunicerat att vi skulle göra ett väsentligt bättre resultat än föregående år, men det är ju alltid svårt att veta hur bra det sedan blir. Nu var ju resultatet 34 procent bättre än året före, och det är ett starkt resultat.

Vad får kunderna ut av det här rekordresultatet?

– Just nu känns det som att det sättet vi jobbar på uppskattas mycket av kunderna och därför ska vi fortsätta med det. Det man kan konstatera är att vår kundnöjdhet är väldigt hög, vi är ju den enda banken på Åland som har två öppna kontor, säger Wiklöf och fortsätter:

– Vi blev för tredje året i rad utsedda till Finlands bästa private bank. Till det kommer rekommendationsfaktorn, alltså om man vill rekommendera produkten till familj och vänner, och den bank som hade flest rekommenderande kunder var Ålandsbanken.

Undersökningen som Wiklöf hänvisar till är Kantar Prosperas kundundersökning.

– De saker kunderna tycker är viktiga är för det första man kan hantera pengarna, alltså att man är tillförlitlig och gör det man ska, för det andra är det den personliga kontakten och den tredje hur serviceinriktad man är. Av de 13 kriterierna är dessa tre de viktigaste och vi är etta i samtliga, enligt undersökningen.

Ni föreslår att höja dividenden kraftigt, från fjolårets 1,60 euro till 2,40 euro per aktie. Hur motiverar ni den höjningen?

– Den ena är den höga vinsten. Det andra är hur stark kapitalbasen är, alltså hur stark grunden på huset är, och en bank behöver ha kapital så vi klarar eventuella kreditförluster eller något annat oförutsett som händer. Det kräver myndigheterna. När vi plockar bort dividenden som är föreslagen så har vi en kapitalbas på 5,2 procentenheter högre än vad myndigheterna kräver, och vi har sagt att vi vill ligga på mellan 1,75 och 3 procentenheter. Så vi har aldrig haft en starkare kapitalbas. När både vinsten är hög och kapitalbasen så pass stark så har ägarna en större nytta av pengarna än vad vi har.

Den totala summan av dividenden är, enligt förslaget, hisnande 40,5 miljoner euro som ska delas ut till runt 14 000 aktieägare.

– En bit över 5 500 av dem har adress på Åland. Om stämman beslutar enligt styrelsens förslag så bör runt 22 miljoner landa på Åland. Majoriteten av pengarna vi tjänar i dag, tjänar vi i Sverige och Finland men det mesta kan vi dela ut på Åland.

Vad har ni för prognoser för 2024? Vad kan bankens kunder förvänta sig?

– Vi tror att det kommande årets resultat kommer att hamna på ungefär samma nivå som rekorddelen. Många har varit avvaktande när räntorna har stigit, men vi tror att de har toppat och är på väg neråt. Den vanligaste referensräntan för bolån var i november uppe i 4,1 procent som högst men är nu nere under 3,6 redan. Den har redan sjunkit med 0,5 procentenheter. Det hoppas jag leder till att folk vågar göra investeringar för det är det som driver igång ekonomin. Marknadens prognos är att räntorna ska ligga på runt 2,5 procent i slutet av det här året, alltså nästan halveras.

Vilken nivå på räntan är optimal?

– Det är definitivt inte optimalt med negativa räntor, då är patienten på intensiven. Centralbankerna stimulerar ju för att få igång ekonomin. Drömmen är att centralbankerna kommer till en ränta på runt 2,5 procent.

Är det den räntan man som vanlig ålänning med bolån ska hoppas på?

– Ja, det tycker jag. Om man kan leva i den världen har vi nog en delfungerande ekonomi där saker snurrar på och människor vågar göra saker. Så jag hoppas på att marknaden har rätt den här gången.

Carin Karlsson

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter