”Man börjar må dåligt” – att bullret från LNG-terminalen i Ingå är under gränsvärdena tröstar inte grannarna

Det har gått drygt ett år sedan Gasgrids flytande LNG-terminal Exemplar bogserades in i hamnen i Ingå. Satsningens nödvändighet har ifrågasatts men Gasgrid påpekar gärna att det var tack vare Exemplar som gastillförseln till industri och hem varit tryggad utan avbrott trots att gasledningen Balticconnector förstördes i oktober i fjol.
Men detta tröstar inte de grannar som klagar på bullret som terminalen orsakar i Fagerviken i Ingå.

En granne som bor på två kilometers håll från LNG-terminalen säger att han inte längre vill sitta på stranden på grund av oljudet, även om gränsvärdena knappast överskrids hos honom.
– Det är inte bara oljudet, det är ljudtrycket som stör. Det är så störande att vi inte vill sitta i sommarköket och dricka kaffe längre. Man börjar må dåligt. Tanken med en sommarstuga är ju att man ska komma bort från staden för att ta det lugnt. Hos oss går det inte längre, säger en annan.

På tisdagen ordnade Gasgrid ett möte i Ingå för att inför en fullsatt sal på Wilhelmsdal presentera de bullermätningar och bullermodelleringar man låtit göra för att kunna vidta åtgärder vid behov.
LÄS OCKSÅ
Terminalen, där det jobbar 30 personer, har haft 18 besök av LNG-tankers som fyllt på dess gasförråd med sammanlagt 1 miljon ton LNG.
– Vårt mål är att är att uppfylla kraven på våra tillstånd, vara en bra aktör i Ingå i samarbete med hamnen, invånarna och fritidsbosättningen. Vi vill bli en normal del av hamnverksamheten i Ingå, sade Satu Mattila som är vd för LNG-terminalen i Ingå.
Fyra bullermätare har placerats ut på olika ställen på stranden mittemot hamnen. Timo Korkee från Ramboll presenterade resultaten. Innan han ens hann börja fick han frågan vem som bestämt om placeringen.
– Mätaren dinglar uppe på ett berg på tomten och inte alls vid stugan där oljudet är värst.
– Egentligen är ingen av mätarna precis vid stugorna. De kan inte vara det eftersom ljudet skulle reflekteras från stugväggen. Tanken är att mätaren ska vara så rakt mittemot terminalen som möjligt. Vi måste ha dem på samma ställen för att kunna jämföra resultaten, svarade Korkee.
Överskrids inte
Resultaten jämförs med gränsvärdena som finns i Fortums gamla miljölov för hamnen. Förenklat får bullret inte överstiga 55 decibel på dagen och 50 decibel på natten i närheten av bostads- eller fritidshus. Detta är gränsvärden som används rätt ofta.
Om oljudet är impulsivt (slaglikt) eller smalbandigt så att någon viss frekvens hörs speciellt bra måste man ytterligare addera 5 decibel till resultaten.
– Det är på sätt och vis ett straff för ett oljud som stör mer än normalt.
Enligt mätningarna överskrids inte gränsen på 55 decibel dagtid vid normal verksamhet, det vill säga då gasen processas för att matas in i gasnätet på land. Inte heller nattetid sker med säkerhet några överskridanden av gränsen på 50 decibel. Slagljud eller smalbandighet förekommer inte heller.
Vid påfyllning eller tankning av gas från ett tankfartyg till gasterminalen ser man att bullret ökar men gränsvärdena överskrids fortfarande varken dag- eller nattetid.
De första bullerbekämpningsåtgärderna ska ändå vidtas efter vintern då man börjar med de största källorna till buller där terminalens fläktar kan vara en av bovarna i dramat. Följande åtgärder planeras direkt efter det. En expert på ljudisolering är på väg till terminalen.
– Vi strävar efter en långsiktig och effektiv lösning. Vi är inte nöjda mer resultaten. Vi vill komma ner steg för steg för att lugna situationen, sade Satu Mattila.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.