Argsinta bilister oroar Trafikskyddet – ”Det är onödigt att höja blodtrycket”

Sniglar i trafiken, bilister som inte blinkar då de svänger och cyklister som kör på trottoaren. Det är många faktorer som kan förorsaka irritation i trafiken, det visar också Trafikskyddets färska enkät.
Enligt den tar nästan var tredje finländare åtminstone ibland genast ut sin ilska på den andra parten om man retar upp sig på trafiksituationen.
15 procent fortsätter att ta ut sin ilska även på andra trafikanter då resan fortsätter. Trafikskyddets planerare Tomi Niemi säger i ett pressmeddelande att ilskan i trafiken orsakar farliga situationer och ökar olycksrisken.
– Människor blir irriterade om den andra parten inte agerar på förväntat sätt, till exempel utifrån regler eller erfarenhet. Då kommer situationen som en överraskning för en själv och orsakar starka känslor.
Överraskande situationer i trafiken irriterar. När du hamnar i en situation som irriterar kan du själv välja hur du agerar.
Om du ältar saken blir du inte av med de starka känslorna. Upp till tre av fyra finländare fortsätter fundera på det som har orsakat ilska även efter händelsen, visar Trafikskyddets enkät.
Det är mänskligt att fela och misstag görs också i trafiken.
Tomi Niemi
I sociala medier framkommer det ofta att ”cyklister inte känner till trafikreglerna” eller ”bilister kan inte väja för cyklister”.
Mellan olika trafikanter förekommer tvister i synnerhet om tolkningen av trafikreglerna, väjningsplikten och fördelningen av utrymmet. En sådan motsättning kan leda till frustration, aggressivt beteende och till och med trafikolyckor.
Det är onödigt att reta upp sig, alla är vi människor, säger Niemi.
– Det är mänskligt att fela och misstag görs också i trafiken. Då är det nödvändigt att avstå från sina egna rättigheter för att undvika skada och onödigt att höja blodtrycket. Att hålla rätt situationshastighet och att undvika överraskande rörelser hjälper alla som rör sig på vägen.
Niemi uppmuntrar till att pröva på positiv kommunikation i trafiken:
– Att säga tack högt eller att vinka kan bära långt och främja positiv växelverkan i trafiken. Positiv växelverkan skapar för sin del en trygg trafikkultur.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.