Förflytta dig till innehållet

Gott om plats på historiens första eldrivna morgontåg mellan Hangö och Karis – ÅU åkte med!

Kristoffer Nöjd
Tåg anlöper station i mörkret.
En handfull passagerare väntade på stationen i Ekenäs för att ta H-tåget till Karis.

– Tyvärr står det ”Tampere” på sidan av tåget. Men vi kommer inte att göra en avkrok till Tammerfors utan åka direkt till Hangö. Trevlig resa till alla!

Så hälsade tågvärden resenärerna välkomna till 7.39-tåget från Karis till Hangö på måndagen.

En halvtimme tidigare hade man släppt av de första arbetspendlarna på perrongen i Karis. Det här var starten för en ny era av elektrifierad tågtrafik mellan Karis och Hangö.

En tjuvstart gjordes visserligen redan på söndagen då den första direkta turen mellan Helsingfors och Hangö kördes.

Karin Wernér som pendlar mellan Hangö och Karis tycker det är skönt att tåget är tillbaka.

En handfull personer steg på i Ekenäs på måndagen. En av dem som redan satt på tåget var Karin Wernér som hade stigit på i Hangö.

Hon jobbar på Axxell i Karis och pendlar så gott som dagligen mellan städerna.

– Det känns jättebra. Det är smidigt, rymligt och varmt. Och det är betydligt snabbare än bussen, kanske till och med 15 minuter snabbare. Den som pendlar regelbundet sparar mycket tid.

Resan mellan Hangö och Karis tar 40 minuter. Mellan Ekenäs och Karis sitter man bänkad i endast 13 minuter.

Den direkta turen mellan Hangö och Helsingfors tar en timme och 48 minuter. Det är lika länge som en tur med byte i Karis tar.

I över två år har tågen mellan Karis och Hangö ersatts av bussar.

– Det tog såpass lång tid att man var tvungen att vänja sig vid det. Det funkade i princip ganska bra. Men det var ofta trångt och varierande kvalitet på bussarna, säger Wernér.

Inte optimal tidtabell

Det var långt i från trångt på det första morgontåget. Drygt 20 passagerare fanns ombord.

– Man kan inte överblicka det här tåget på samma sätt som bussen, konstaterar Wernér.

Det är 6.35-tåget från Hangö Wernér kommer att ta på vardagarna. Men tidtabellen är inte helt optimal för henne.

– Nu är jag på jobbet lite väl tidigt, före halv åtta. Men tar jag följande tåg kommer jag för sent. Det skulle vara bra med ett tåg där mitt emellan. Men de flesta av våra studerande åker buss som är anpassad efter skoltiderna.

Wernér tror också hon kan ha nytta av den direkta turen mellan Helsingfors och Hangö som går tre dagar i veckan.

– Eventuellt nog. Det känns jättelyxigt. Jag förstår att det är svårt att få det tåget att löpa oftare med bara ett spår men det är bra ändå.

Man på tåg.Kristoffer Nöjd
Petteri Räisänens tågintresse förde honom ombord på H-tåget till Hangö på måndagsmorgonen.

På tåget tillbaka från Karis till Hangö sitter Petteri Räisänen från Vanda. Han har kommit enbart för det nya tågets skull.

– Någon form av autism måste man ha för att gilla sådant här, säger han och skrattar.

– Men sådana här saker intresserar mig mycket. Det är ju någon form av historisk händelse med det första elektriska tåget till Hangö. Det harmar lite att man kunde ha köpt biljetter till den direkta turen från Helsingfors på söndagen.

Bra att bussen är borta

Räisänen tycker att man måste ha överseende med vissa saker då trafiken är ny.

– Det är klart att det finns små problem i början. Det är fint att trafiken kommit i gång igen efter den långa pausen för ombyggnad och elektrifiering. Det är bra att man gjorde sig av med dieselrälsbussen. Den var rätt hemsk.

För Räisänen är den här tågturen mer eller mindre en engångsföreteelse.

– Jag har inte speciellt mycket ärenden åt det här hållet. Men kanske man kan fara till beachen i Hangö i sommar om det blir någon lämplig lucka. Men fler direkta turer skulle öka tillgängligheten och vara mer lockande. Många upplever att det är besvärligt att byta tåg även om jag själv med mitt särintresse tycker att det är en positiv sak.

Vill ha fler turer

Riksdagsledamöterna Anders Adlercreutz och Henrik Wickström (SFP) som åkte med tåget på söndagen efterlyser i ett pressmeddelande fler turer mellan Hangö och Helsingfors.

– Trots att det ännu handlar om några enstaka turer i veckan skapar det en öppning för en framtida utveckling av kustbanan och trafiken mot Hangö. Vi hoppas att vi i takt med att kustbanan utvecklas får se fler tågturer mellan Västnyland och Helsingfors, konstaterar Adlercreutz och Wickström.

Både Adlercreutz och Wickström ser tågtrafiken som en viktig del av Västnylands framtid.

– Det är viktigt att skapa en vision för hur tågtrafiken ska se, det hjälper kommunerna att locka till sig invånare. Det är också viktigt för oss att jobba för Kustbanan och tågtrafiken mot Åbo. Vi hoppas att HRT-områdets invånare ska kunna använda VR:s nya tågförbindelse även inom den interna trafiken. Det är helt galet att man inte skulle kunna åka till exempel från Sjundeå till Helsingfors med nya H-tåget, säger de.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter