Förflytta dig till innehållet

Lan-party samlade likasinnade i Kimito efter lång paus – ”Det här är roligt och nostalgiskt!” säger Pargasdeltagare

Emilia Örnmark
tiotals unga framför speldatorer i en stor sal.
Efter en paus på tre år gjorde lan-partyt "ÅboLANd" i Kimito en välkommen comeback.

En efterlängtad comeback gjorde lan-partyt ”ÅboLANd” i Kimito i mellandagarna. Här kan unga med ett gemensamt intresse och kanske en gemensam bekantskapskrets i datorspelens värld träffas fysiskt – i vissa fall för första gången någonsin.

Dataspelsevenemanget ordnades här i skolcentret senast 2019 och har haft coronapaus sedan dess. Traditionellt håller man till här i tre dygn. Sover gör deltagarna i korridoren utanför gympasalen, som dessa dagar förvandlats till en spelsal. Spelutrustning tar man med sig hemifrån.

Samlas för turneringar

Deltagarna kommer och går som de vill men samlas ofta vid de tävlingar och turneringar som ordnas här.

Den här gången har turneringar ordnats bland annat i Rocket League (ett fotbollsspel med raketdrivna bilar som spelare) och i Counter-Strike (förstapersonsskjutarspel där man tävlar i lag).

Vid ÅU:s besök pågick en turnering i det sistnämnda spelet, där sex lag på fem personer deltog. Counter-Strike är något av en specialitet för ÅboLANd.

ÅboLANd betyder nostalgi

– Det här är roligt och det är nostalgiskt! säger Kalle Fjäder från Pargas.

Han är här med sitt spellag, där bland annat Rasmus Jansson och Fredrik Lindblom från samma ort ingår. Alla tre är lite på tjugo år gamla. De har deltagit flera gånger förut här i Kimito.

tre unga män sitter på rad med ryggen mot sina datorerEmilia Örnmark
Rasmus Jansson. Fredrik Lindbom och Kalle Fjäder från Pargas uppskattar stort att lan-partyt är tillbaka.

Lindblom lyfter fram umgänget med kompisarna som det fina med partyt. Fjäder uppskattar att få träffa spelvänner han inte träffat fysiskt förr.

– Här är det Counter-Strike som gäller, det har vi spelat mest, säger Jansson.

Laget har nyss förlorat en turnering i nämnda spel, men låter sig inte nedslås av det.

De tre spelar datorspel ett par till fyra timmar per dag på fritiden, men tiden de sätter på spel har minskat med åren.

Dataspelskultur på riktigt

En annan av deltagarna, redan för tionde gången, är Jesper Oksanen från Västanfjärd. Han värdesätter att under evenemanget få uppleva dataspelskulturen på riktigt, inklusive den mänskliga kontakten.

– Här finns många jag känner, men också många nya och det är ju jättebra! Det finns ju en viss rädsla för att det här dör ut, säger Oksanen.

man vid en dator. Flera speldatorer står på radEmilia Örnmark
Jesper Oksanen från Västanfjärd är en trogen deltagare på ÅboLANd.

Eftersom han har varit med här så många gånger har han träffat de flesta deltagare förr. Men det har hänt att han träffat spelkamrater för första gången fysiskt här.

– Man lär känna folk genom spelen. Vi har en stark gemensam faktor: vi älskar det här och vi vill göra det tillsammans. Under lan-partyt har vi satt tid och plats åt sidan och ger oss tillåtelsen att göra enbart det här i några dagar.

Oksanen gillar att spela eftersom man då aktivt deltar i en underhållningsform som bjuder på både problemlösning och läge att vara kreativ.

Sal fylld med datorer och unga som spelarEmilia Örnmark
Egna datorer har deltagarna med sig. Många har också tagit med sig sin egen spelarstol.

Avbrott för mat och sömn

Största delen av tiden är alla spelare på plats i salen, med något enstaka avbrott för lunch.

Det är värdefullt att få prata av sig med likasinnade i pauserna.

– Det är under småtimmarna som tempot blir högt här, så ofta går folk inte och lägger sig före fyra-femtiden på morgonen. Många hade sedan väckning på klockan tolv i dag, för att vara med i turneringen som började klockan ett, säger Tony Karlsson från arrangören Pargas Gaming Community rf (PGC).

Enligt honom har folk frågat efter partyt under de år det varit borta, därför beslöt man sig nu att slå till även om deltagarantalet inte är så stort som tidigare år.

man invid en sal med datorer och unga som spelarEmilia Örnmark
Tony Karlsson är föreningen Pargas Gaming Communitys ordförande.

Coronapausen har sänkt deltagarantalet

Starten för ÅboLANd gick 2009 och som mest har man haft över hundra deltagare. I år är man cirka fyrtio. Tidigare har cirka hälften varit från Kimitoön, hälften från Pargas, men i år är en tredjedel av deltagarna från Åbo.

Enligt Karlsson finns i år deltagare även från Sverige och Norge.

Målgruppen är unga i högstadieåldern och uppåt, men i år är det ont om yngre spelare. Förklaringen finns i coronapausen.

– Det är nu en helt ny generation vi vill nå. Högstadieunga har inte sett lan-partyn förut. Det betyder att vi måste sälja hela konceptet på nytt, säger Karlsson.

I Pargas har föreningen lyckats locka med de yngre genom mindre lan-partyn med tio till tjugo deltagare, men så långt är man ännu inte i Kimito. Men föreningen hoppas på en nystart även här.

Onlineturneringar streamas via studio

Förutom lan-partyn ordnar PGC också onlineturneringar genom sin studio, som för det mesta är stationerad i Bergvalla i Pargas.

Då streamas spelandet och sänds med kommentarer. Som bäst har man haft 150 spelare och 100 tittare.

Pargas Gaming Community rf (PGC) är en ideell ungdomsförening som arrangerar e-sport- och LAN-evenemang samt andra former av it- och datorspelsrelaterade fritidsaktiviteter. LAN står för Local Area Network eller lokalt nätverk.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter