Förflytta dig till innehållet

Allt fler larm till nödcentralen – ansökan till ny utbildning igång och i Åbo behövs mer personal

Nödcentralsverket
folk i sal
Journalister får inte fotografera den plats där nödcentralsoperatörerna arbetar. Men så här ser det ut i Åbo, bilden tagen av Nödcentralsverket själva.

Många hoppas på lugn och ro med nära och kära i helgen. Men julen är också en tid då många mår dåligt, känner sig ensamma och super och slåss, vilket märks hos myndigheter som Nödcentralsverket och Polisen.

I fjol fick nödcentralerna i Finland ta emot över 20 000 nödsamtal under julhelgen. Också nyårsafton brukar vara hektisk, får medierna veta på pressträffen som ordnades i Åbo den här veckan.

Larmsamtalen ökar

Nästan tre miljoner larm kom till nödcentralen i fjol. Största delen kom via telefonsamtal men också via bland annat sms.

Endast hälften av samtalen gällde ett uppdrag som innebar att nödcentralen kopplade vidare samtalet.

Nödcentralsverkets direktör Taito Vainio poängterar att det extremt sällan är frågan om ofog då ”onödiga” samtal kommer.

– Det handlar om någon enstaka procent.

Larmsamtalen ökar. I Åbo har man under det här årets första halva tagit emot 101 387 samtal.

– Antalet samtal per operatör blev 7 089, vilket är nästan 5,9 procent mer än året innan, säger Vainio.

De flesta nödsamtal styrs till akutvården/ambulanser. På plats nummer två kommer Polisen.

– I fjol har dessutom antalet samtal som styrs till socialskyddsverksamhet ökat märkbart, säger Vainio som tror att det bland annat har att göra med ett ökat illamående i samhället.

manAnnina Suominen
Nödcentralsverkets direktör Taito Vainio poängterar att det extremt sällan är frågan om ofog då ”onödiga” nödsamtal kommer. Men om någon upprepade gånger ringer nödnumret 112 i onödan kan personens telefon blockeras i 24 timmar. Personen som ringer kommer då direkt till en svarare där man berättar att det är ett brott att störa nödcentralens arbete i Finland.

Bra med lokala utbildningar men de ordnas sällan

Under de närmaste åren kommer många operatörer att gå i pension från Åbo nödcentral. Eftersom nödsamtalen ökar behövs flera nyanställningar för att trygga verksamheten.

Redan nu är det brist på personal i bland annat Åbo. I fjol fanns det totalt 82 lediga jobb att söka i hela Finland. Siffran gäller alla 6 nödcentraler.

På frågan om varför det är brist på nödcentralspersonal i just Åbo svarar Vainio att alla utbildningar hålls i Kuopio.

Att ordna kurser på andra orter är dyrare och krångligare än att centralisera dem, säger han.

– I Vasa hade vi kurser 2016–17 och då fick vi flera anställda dit.

Nu hoppas man att intresset för att jobba på nödcentralen i Åbo ökar. Också Kervo nödcentral har haft personalbrist.

Något som orsakat personalbrist är också det faktum att många nödcentraler lagts ner längs med åren i Finland. I det skedet då det fanns 15 centraler som minskade till 6 förlorade man över 100 nödcentralsoperatörer, konstaterar Vainio.

– Folk var inte beredda att flytta till nya orter.

Vainio förnekar inte heller att operatörernas arbete är tufft. Tvärtom, han lyfter fram att det är mentalt krävande och stressigt.

Antalet sjukdomsdagar för de anställda är också oroväckande högt, konstaterar Vainio.

För att göra situationen bättre har man vidtagit åtgärder för att förbättra arbetshälsan och flera projekt pågår just nu.

Nya nödcentralsoperatörer utbildas också regelbundet och de flesta av dem får jobb direkt efteråt. Nästa kurs inleds i januari och följande i augusti. Ansökningsperioden pågår till den som startar i augusti.

manAnnina Suominen
Chefen för Åbo nödcentral är Mauri Turula.

Ny utbildning startar

Nödcentralsverket ordnar en ny utbildning med start i augusti 2024. Ansökningstiden har börjat och avslutas den 12 januari. Kursen är inte tvåspråkig men målet är att ordna kurser där också svenskan är ett krav vartannat år.

De flesta som utexamineras får jobb direkt på någon av nödcentralerna. Av de 25 som gått en kurs som avslutas i december kommer 24 att börja jobba.

Utbildningen har planerats av Räddningsinstitutet (Kuopio), Polisyrkeshögskolan (Tammerfors) och Nödcentralsverket. Den omfattar 90 studiepoäng och tar 1,5 år.
Studerande har i huvudsak gratis undervisning, måltider och logi i Kuopio.

Nödcentralsverket…

… Producerar nödcentralstjänster för hela Finland förutom Åland.
Det finns 6 nödcentraler i Finland: i Björneborg, Kervo, Kuopio, Uleåborg, Vasa och Åbo.

husAnnina Suominen
Nödcentralen i Åbo finns på Allégatan.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter