Med unga i fokus ska Kimitoön få en bättre morgondag – engagerade söks till nytt projekt

Kimitoön står på språngbrädan till ett stort internationellt projekt som handlar om att bygga ett mer hållbart samhälle, både ekologiskt och socialt.
Det går under namnet ”We make transition!” (ungefär: Vi skapar förändring).
Till skillnad från andra projekt, som kan tyckas diktera målsättningar ovanifrån, ska målen här byggas upp av invånarna själva.
Förutom hållbarhet handlar det om delaktighet, om att göra tillsammans och om att dela med sig av goda idéer.
– Idéerna ska starta lokalt och de ska föra folk tillsammans, säger projektkoordinator Henna Salminen vid Egentliga Finlands förbund.
Hon beskriver projektet som ett ramverktyg för att förändra inrutade vanor till mera hållbara sådana.
Unga i fokus för Kimitoön
På Kimitoön är det unga som är i fokus – därför har Kimitoöns ungdomsparlament involverats från början. Johan Santalahti från ungdomsparlamentet tror på engagemang från unga på orten ifall projektet får den kraft som han tror att det kan få.
– Skolor och ungdomar kan samarbeta för det här, och även olika språkgrupper kan komma samman. Det är trevligt att det finns kapacitet att tänka stort. Det skapar möjligheter, säger Santalahti.
Redan existerande idéer kan lyftas fram och delas
Allt behöver inte handla om nya idéer, utan även goda redan existerande lösningar ska lyftas fram som exempel.
Idéerna behöver inte heller vara stora och världsomvälvande, utan det kan handla om en till synes liten detalj för det närmaste samhället.
Salminen konkretiserar med några idéer som kommit fram i diskussioner med bland annat Degerdals byalag: Hobbyverksamhet för barn nära hemmet kunde främja hållbarhet då föräldrarna slipper köra långa sträckor och tid blir över till annat. Dessutom skulle det ge en by mera livskraft.
Ett redan existerande exempel som lyfts fram är secondhandbutiken Återbruket i Dalsbruk, som även fungerar som mötesplats för föreningar samt som plats för arbetspraktik för unga.
LÄS OCKSÅ
Engagerat folk är välkommet
Föreningar, företag, grannskap, grupper för samåkning, hobbygäng eller privata aktörer kan delta. Det viktiga är att deltagarna är engagerade, därför kommer vårens verkstäder att vara riktade till inbjudna aktörer, inte öppna för allmänheten.
Dock kan intresserade höra av sig för att få en inbjudan.
Kimitoön och Nystad är pilotorter
Tillsammans med Nystad utgör Kimitoön 2024 en av landskapets två pilotorter. Här hoppas man kunna utveckla modeller som i framtiden kan anpassas till verktyg som fungerar även i andra regioner och länder.
– Projektet passar perfekt på Kimitoön, eftersom här finns en stark gemenskap. I skärgården brukar man kunna genomföra saker utan att resurserna går till spillo, säger Salminen.
Målsättningen är att skapa en gemensam vision och en väg mot att förverkliga den.
Arbetsgrupper har kommit i gång med projektet redan i år och personer från Kimitoön har också deltagit i internationella distansmöten, där man formade en gemensam hållbarhetsvision.
– Det första året handlar om att vi tillsammans lär oss. Då ramen finns ska vi se vad vi fyller den med, säger Salminen.
Verkstäderna startar i vår och de första konkreta resultaten väntar Salminen redan i april.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.