Hur ser Kimito dagcenters framtid ut? – ”Vi är oroliga för våra arbetsplatser och de äldre för om verksamheten kommer att finnas kvar”

En oro och en ovisshet ligger i luften hos dagcentret för äldre i Kimito. Här träffas tre grupper i veckan under fem timmar för gemensamma aktiviteter, för den sociala samvaron, för stödjande av funktionsförmågan och för att äta och dricka kaffe tillsammans.
Verksamheten drivs av Varha, men som bekant är sparkraven för välfärdsområdet hårda: 270 miljoner euro ska Varha spara under åren 2024–2026.
Oron hos dagcentret har sin grund i ett tidigare aktuellt förslag hos grannen Västra Nylands välfärdsområde om att dagverksamheten för äldre där ska digitaliseras. Förslaget har dock enligt ÅU:s uppgifter nyligen dragits tillbaka.
– Vi är oroliga för våra arbetsplatser och de äldre är oroliga för om verksamheten kommer att finnas kvar, säger sysselsättare Annika Baarman-Sundblom vid dagcentret i Kimito.

Ont om medel för extra program
Efter övergången till Varha är det dessutom knapert gällande möjligheten till extra program i dagcentret i Kimito.
Baarman-Sundblom och hennes kollega har själva byggt spel och hittat på annan underhållning som inte kostar. En del donationer och bidrag har dagcentret fått, tack vare att personalen själv varit aktiv.

Har inte fått svar på sin fråga
Baarman-Sundblom känner till att dagcenterverksamheten inte var lagstadgad då den ordnades i Kimitoöns kommuns regi och var då öppen för vem som helst. Numera finns det kriterier för vem som beviljas denna form av rehabiliterande dagverksamhet.
Enligt Ulrika S Lundberg, serviceområdeschef för tjänster till äldre i Kimitoön, Pargas och Åbo, tillämpar Varha kriterierna då servicen beviljas till nya klienter enligt behovsprövning.
– För tillfället bygger den service vi erbjuder på en grundlig utvärdering av servicebehovet och ett servicebeslut, där man beskriver på vilket sätt verksamheten främjar hälsan och funktionsförmågan hos dem som deltar, säger Lundberg.
Baarman-Sundblom har hos Varha försökt få reda på om dagverksamheten för äldre är lagstadgad, men ett klart svar har hon inte fått. Hon har dock fått besked att det inte finns skäl till oro, men kan inte släppa ovissheten inför framtiden.
Stöd i äldreomsorgslag och socialvårdslag
Lundberg svarar ÅU att verksamheten nog är lagstadgad, men hur man sköter den måste utarbetas. Enligt henne får kommunerna en större roll i framtiden.
Lundberg visar på både äldreomsorgslagen och socialvårdslagen. Den förstnämnda poängterar vikten av att både kommun och välfärdsområde stödjer de äldres funktionsförmåga. I socialvårdslagen nämns stödtjänster, bland annat ”tjänster som främjar eller stöder delaktighet och socialt umgänge”.
Baarman-Sundblom hoppas att ensamhet skulle vara ett lika betydande kriterium, som andra problem relaterade till hög ålder.
– Vissa av våra deltagare är i så gott skick att de kommer med egen bil till dagcentret. Men de är över nittio år gamla och ensamma, de har inte några vänner kvar i livet, säger hon.
Varha har tillsatt arbetsgrupp
Enligt Lundberg startar nu diskussionen om den rehabiliterande dagverksamheten inom Varha. Därför är det för tidigt att säga hur verksamheten borde ordnas eller hur den kommer att se ut.
En arbetsgrupp har nyligen tillsatts för att utarbeta verksamheten på ett mera konkret plan. De olika modeller som finns för dagcentren i olika kommuner ska utvecklas till en relativt likadan verksamhet för alla äldre som betjänas av välfärdsområdet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.