Samlingspartiet vill se alternativ till dyr gymnastiksal i Karis – ”Vi måste se på investeringarnas kostnader på sikt”

Stadsstyrelsen har beslutat att reservera 9,3 miljoner för Katarinaskolans nya gymnastiksal som planeras på en separat tomt på Nabogatan.
Dessutom reserverade man 120 000 euro för att sänka Nabogatan så att den fria höjden under korridoren, eller bron, som kopplar samman byggnaderna är tillräcklig.
Själva korridoren kostar 200 000 euro men är inräknad i totalkostnaden.
Alla tycker dock inte att det är vettigt att sätta 9,3 miljoner på en gymnastiksal, även om byggnaden också innehåller andra undervisningsutrymmen.
Hela det nya skolcentret som blev klart i Askers i Svartå förra året kostade 6 miljoner euro, som jämförelse.
– Priset är högt. Man räknar med 9,3 miljoner euro och det är inte den slutliga kostnaden, säger Samlingspartiets Harri Burtsov som sitter i stadsstyrelsen.
Burtsov vill att man utreder alternativ – att man sätter dessa 9,3 miljoner euro i relation till att, dels bygga en mindre gymnastiksal för skolans behov på skolans befintliga tomt, dels bygga en separat privatfinansierad hall för föreningar och juniorer i idrottsparken.
– En privat hall skulle inte belasta stadens balans. Även logistiskt skulle det vara bättre med en träningshall i idrottsparken.
Men den största drivkraften skulle vara ekonomin. Burtsov anser att investeringarna som presenteras i servicenätsutredningen är betydande för staden.
Därför borde investeringarnas helhetsinverkan på stadens resultat synas i utredningen innan man kan fatta objektiva beslut.
– Förnyandet av servicenätet innebär att staden måste investera 217 miljoner under de kommande 15 åren. Det innebär att balansen sväller, högre räntor och avskrivningar som inverkar långt in i framtiden. Vi borde få bort onödiga poster från balansräkningen och via tillväxt, och större skatteintäkter av den, investera i ny och befintlig infrastruktur.
Måste se på faktiska kostnader
Burtsov tror att planen för den nya hallen på Nabogatan kommer att stöta på hinder.
– Det är en utmanande tomt att planera och bygga på så jag gissar att det kommer att lämnas in besvär.
Han tror att det planerade tillbygget på Nabogatan drivs framåt för att man inte vill investera i Billnäs daghem, utan flytta den verksamheten till Billnäs skola vars elever i sin tur skulle flytta till Katarinaskolan.
– Billnäs skola har ett betydande balansvärde. Man sparar inte genom att flytta eleverna till Katarinaskolan. Jag håller med om att vi måste förnya vårt servicenät. Vi har gamla byggnader i dåligt skick. Men då måste man också se på de faktiska investeringskostnaderna.
Burtsov och Samlingspartiet i Raseborg är oroade för stadens ekonomi på sikt.
På fullmäktigemötet den 13 november lämnade Samlingspartiets fullmäktigegrupp in en motion om tillväxtstrategi. För att trygga de betydande investeringarna som servicenätsförnyelsen kräver måste staden göra upp och verkställa en tillväxtstrategi vars mål i första hand är att utöka stadens skatteintäkter.
– Vi måste ha mer skatteintäkter, riktig tillväxt. Det räcker inte med att höja kommunalskattesatsen, säger Burtsov.
Målsättningarna bör vara konkreta och mätbara som till exempel en ökning av skatteintäkterna genom inflyttning, en bredare bas för fastighetsskatter, till exempel genom investeringar i produktionsanläggningar för förnybar energi och mer samfundsskatt genom en aktiv näringslivspolitik.
Förverkligandet av tillväxtstrategin ska bedömas i förhållande till servicenätsförnyelsen i samband med varje investeringsbeslut.
Riskerna ökar utan fastställd plan
Helt lätt har projektet inte varit för stadens utrymmesförvaltning heller. Det finns många osäkerhetsfaktorer vad beträffar förverkligandet och det slutgiltiga priset.
– I regel finns det en fastställd plan innan man börjar en planering. Planbestämmelserna utgör ramen för planeringen. Så är inte fallet nu när vi var tvungna att ändra byggplatsen i ett sent skede. Vi saknar en fastställd plan och därför ökar riskerna avsevärt med hela projektet, säger Anna Friberg, chef för utrymmesförvaltningen.
Friberg kallar situationen utmanade.
– Vi har uppgjort skisserna för kostnadsuppskattningen enligt användarnas behovsutredning och vår uppskattning av den under arbetet varande detaljplanen. Det är det enda sättet i detta läge att ta fasta på kostnaderna. Vår målsättning är naturligtvis alltid att hålla oss inom budgetramarna.
Den kommande detaljplanen kan också innebära rent tekniska utmaningar. För nybyggets del är det till exempel problematiskt om nockhöjden i detaljplanen fastställs lägre än Katarinaskolans nuvarande nockhöjd.
– Det påverkar avsevärt planeringen, säger Friberg.
Friberg säger att hon valde att hålla kostnaden för sänkningen av Nabogatans höjd separat.
– Sänkningen av gatunivån behövs om den nya detaljplanen tar fasta på höjden mellan gatan och luftkorridoren. I det pågående saneringsprojektet jobbar vi mot nuvarande gatuhöjd.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.