Polisen vill träffa alla femteklassare i västra Nyland – stor skolturné ska leda till att unga begår färre brott

Polisen kommer att besöka alla skolor i västra Nyland under hösten och nästa vår. ÅU skrev om detta den 9 oktober.
Tanken är att informera barnen om de vanligaste brottstyperna bland unga. Att man vänder sig till just femteklassare handlar om att försöka ingripa i ett så tidigt skede som möjligt.
− Vi valde årskurs fem, eftersom syftet med turnén framför allt är att ingripa i ett tidigt skede. Vi vill att de barn som ännu inte har straffrättsligt ansvar ska bli medvetna om gärningarna och följderna av dem. Naturligtvis strävar vi också efter att de inte ska göra sig skyldiga till brott som nu är aktuella, säger kommissarie Hannu Väänänen i ett pressmeddelande.
”Femteklassare saknar förmåga att tänka längre än för stunden”
Äldre konstapel Johanna Lindroos, som arbetar som så kallad ankarpolis säger i ett pressmeddelande att det är viktigt att polisen får kontakt med barn som inte ännu är i högstadiet.
− Många femteklassare saknar förmåga att tänka längre än för stunden. Vi stöder dem i deras utveckling och erbjuder goda verksamhetsmodeller som stöd för lärandet. Redan i högstadiet kan tankarna ha formats enligt kompisarnas värderingar. Om man dras in i en brottsspiral av en kompis så är soppan ett faktum.
Stor satsning
De frågor som polisen lyfter fram under skolbesöken är olika typer av brott och det straff- och skadeståndsansvar som följer av dem. Under besöken behandlas också trafiksäkerhet, rusmedel och sexuell integritet. Eleverna informeras också om i vilka situationer man kan ringa nödnumret 112.
Skolturnén är en stor satsning för polisen. Man tror dock att turnén kommer bära frukt och att det i framtiden kommer synas en nedgång i brottsstatistiken.
Polisen kommer följa upp vilken effekt turnén har tillsammans med barnskyddet och skolorna.
Enligt Lindroos är en fördel med besöken i skolorna också att polisen så här blir bekant med barnen och har lättare att ingripa om det blir problem i ett senare skede.
− Särskilt i en liten by lär vi oss ganska snabbt att känna ungdomarna i området, och många gärningar har förblivit ogjorda bara därför att ungdomarna har fått en bild av att vi inom polisen känner dem.
Låter mycket bättre. Vi korrigerar. Tack!
Jag har inte tidigare hört att någon skulle ha utfört ett brott. Man brukar begå ett brott.