”Många har visat intresse för att jobba på Kaskisbackens planerade vårdcentral” – plan för personalen görs under hösten

Arbetet med planen för den tvåspråkiga Kaskisbackens social- och hälsovårdscentral i Åbo pågår för fulla muggar.
Mycket har klaffat, som ÅU skrivit om tidigare: planerna på den nya vårdcentralen har fått godkänt av politikerna i två av Varhas centrala nämnder, den nuvarande Åbolands sjukhus-fastigheten planeras säljas till Stiftelsen Eschnerska frilasarettet och C.G Sundells stiftelse för att hyras av Varha, och välfärdsområdets styrelse har godkänt ett intentionsavtal med stiftelserna.
På granntomten planerar stiftelserna ett nybygge med tryggt boende för seniorer.
Tanken är att stiftelserna grundar ett fastighetsbolag, där Eschnerska äger 75 procent och C. G. Sundells stiftelse äger 25 procent.
LÄS OCKSÅ
I december ska välfärdsområdets fullmäktige godkänna nästa års budget och investeringsplanen dit vårdcentralen hör idag.
Välfärdsområdet har samtidigt besparingsbehov på över 300 miljoner euro fram till 2026. Om behoven påverkar centralen eller inte samt hur svensk vård påverkas vet ingen.
– Förhandlingarna med stiftelserna pågår och tidtabellen och kostnadsberäkningar klarnar under hösten, säger Miia Lindström, områdeschef för social- och hälsotjänster i Pargas, Kimitoön och svenska Åbo.
I Åbo finns 11 000 personer som har svenska som modersmål. Kranskommunerna S:t Karins, Reso med flera skulle också hänvisas till centralen liksom en del av de finskspråkiga invånarna i centrumområdet i Åbo. Totalt ska centralen kunna ge tvåspråkig service till 30 000 invånare.
Här ska man få tvåspråkiga social- och hälsovårdstjänster, specialsjukvårdstjänster och socialvårdens klienthandledning på svenska.
En grov uträkning i verksamhetsplanen är att 170 personer ska arbeta inom Kaskisbacken, enligt Lindström.
LÄS OCKSÅ
Nytt och modernt lockar
Personal från andra enheter inom Varha flyttas troligen till Kaskisbacken men det är oklart hur många eller på vilket sätt. Arbetet med personalplanen pågår under hösten.
– Vi har satt ut en enkät för att kartlägga intresset. Många har visat intresse för att vilja jobba här, också finskspråkiga som vill lära sig svenska och jobba i svenskspråkiga miljöer. Jag ser positivt på det. Vi vet alla att den här branschen har personalbrist. Men det är tänkt så att eftersom användarna kommer hit från hela Varha, så kan en del av personalen flytta hit. Men det är under arbete och där hoppas vi att vi hittar fina lösningar. Då vi pratar om tvåspråkigheten betyder det inte att man ska ha svenska som modersmål och kunna finska. Det kan lika bra vara andra vägen, kanske man varit bra på svenska i skolan och får ett språkbad. Det har vi jättegoda erfarenheter av i Pargas och Kimitoön, säger Lindström.
Pargas och Kimitoön har fungerande tvåspråkiga vårdkedjor och de ska finnas kvar, enligt Lindström.
– Visst behövs skärgårdsverksamhetspunkterna precis som tidigare. Det måste finnas närservice i Pargas och Kimitoön också framöver.
Förutom en personalplan planeras också hur byggnaden ska se ut.
Det är en första gemensam plan för en ny vårdcentral inom Varha och såväl personal som arkitekter involveras.
Korrigering 27.10 klockan 9.56: Det är två stiftelser och inte en.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.