Så här kan omkring 150 000 solpaneler placeras i Påvalsby – många ville höra då projektet presenterades

Solkraftsparken som planeras i Påvalsby i Kimito intresserar många Kimitoöbor.
Ett femtiotal hade sökt sig till Villa Landes auditorium på tisdagskvällen för att lyssna på då IBV Suomi presenterade sina planer.
Caroline Ekqvist från företaget lyfte fram fördelarna med solkraft som förnybar energikälla utan utsläpp i driftsskedet.
– Projekten är också ekonomiskt lönsamma och vi behöver inget stöd för dem. Dessutom har de en sysselsättande effekt särskilt under byggfasen, säger Ekqvist och tillägger att solpanelerna inte är högre än fyra meter, alltså är påverkan på landskapsbilden enligt henne liten.
Företagets första solkraftspark i Finland byggs nu i Nystad och är ungefär dubbelt större än det som planeras i Kimito.
Den parken byggs och drivs av IBV Suomi, som sålt själva parken till det finländska energibolaget Helen.

Projektområdet på Kimitoön är nu 225 hektar stort men kommer att minska innan byggandet inleds, både för att rädda miljövärden och för att göra byggandet så smidigt som möjligt.
I Påvalsby kunde 140 GWh produceras, vilket motsvarar 17 000 hushålls energikonsumtion. Tanken är att koppla ihop parken med Fingrids elstation i Påvalsby som ligger ungefär två kilometer från området, sannolikt sker det med underjordisk kabel.
Läget just nu är att arrendeavtalen med markägarna är gjorda och inledande diskussioner med kommunen har förts. Följande steg är att påbörja tillståndsprocessen med myndigheterna.
Bygglovsansökan förväntas göras nästa höst, och byggandet inleds tidigast i slutet av 2025 och el produceras 1–2 år senare.
Kommunen får fastighetsskatt när el produceras, men hur mycket är oklart eftersom skatteförvaltningen just nu tar fram modeller för det. Sannolikt blir det åtminstone 100 000 euro i året som kommunen får, säger Anna Eriksson från IBV Suomi.
Vid byggskedet kommer stundvis över 100 årsverken att behövas.
– Det betyder också en ökad användning av restauranger och övernattningsplatser i kommunen, säger Eriksson.

Lokalt eller ej?
På publikens fråga om hur stor del av materialet och arbetskraften som är inhemsk eller lokal är svaret: oklart.
Eriksson säger att en stor del av solpanelerna i dag tillverkas i Kina, och att det därför är sannolikt att det är därifrån de kommer.
Men vi ställer höga krav på kvalitet och de anställdas arbetsmiljöer, säger hon.
Hur stor del av arbetskraften som är lokal är också svårt att säga.
– Allmänt kan vi konstatera att lokala entreprenörer har stora fördelar med till exempel maskiner färdigt på plats, men det viktigaste är att vi hittar sakkunniga till alla skeden av byggandet.
I driftskedet beräknas parken kräva några årsverken inom underhåll. Då är det främst fråga om snöplogning, röjning av växtlighet och reparationer.
Området kommer att fyllas av rader av solpaneler på metallställningar, en uppskattning är att 150 000 paneler ryms. Området omgärdas av staket av säkerhetsskäl.
– Men det är oklart hur det dras. Det vet vi först senare, också beroende på om markägarna behöver använda någon av vägarna på området.
Förvaringslokaler för reservdelar och verktyg byggs också på området.
Inverkan på naturen
Största delen av området är ekonomiskog, varav ungefär en tredjedel har avverkats de senaste åren.
Naturinventeringar ska göras under processens gång, förutom växtlighet som flikbålmossa ska det bland annat kollas efter flygekorrar och fladdermöss.
När parken är byggd är det inte omöjligt att det syns djur på regelbunden basis på området.
– Vi har erfarenheter från Storbritannien av betande får vid solkraftsparker, inom projektgruppen har vi bestämt att vi också ska utreda vad som är möjligt här.
Flera frågor från publiken gällde miljöfrågor och företagets representanter svarade så gott de kunde, vilket de också fick många tack för efteråt. En fråga gällde om det är måste på att bygga solkraft på just skogsmark.
– Skogsmark är inte optimalt, men alternativen är tyvärr få. Torvmark är onödigt mjukt. Helst ska ju solpaneler läggas på byggnader men så här stora projekt är tyvärr omöjliga att genomföra på byggnader.
Viktigt att bygga nära elstation
Filemon Wolfram från Sweco som sköter en del av planeringen säger att det i dylika projekt är ett måste att utnyttja stamnätet effektivt, alltså att placera parken nära en elstation.
Annars kan kabeldragningen i sig bli ett större projekt med större konsekvenser än byggandet av själva solkraftsparken.
Erik Lönnfeldt som är markanskaffningschef för företaget är hemma i Västanfjärd. På ÅU:s fråga om det var lätt att hitta villiga markägare är svaret både jo och nej. Det gällde att hitta markägare tillräckligt nära elstationen, och i takt med att ordet spred sig anmälde sig flera frivilliga.
– Alla rymdes inte med då vi redan hade ett tillräckligt stort område.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.