Föräldrar har svårt att se nyttan med en stängning av Billnäs skola: ”Är det vettigt att skapa stora skolcenter?”

Föräldrar till barn i Billnäs skola i Raseborg ställer sig på barrikaderna då skolans framtid är i vågskålen.
Som grund för sina farhågor har föräldrarna dels stadens serviceutredning där Billnäs skola föreslås stänga i samtliga framtidsalternativ, dels beredningen till stadsstyrelsen möte i kväll där man behandlar preciserade åtgärdsförslag i anslutning till stadens servicenätverk.
Där sägs att eleverna från Billnäs skola flyttar till den sanerade Katarinaskolan från och med höstterminen 2025.
I och med detta skulle Billnäs daghem flytta till ombyggda lokaler i Billnäs skola senast år 2026. Billnäs daghem skulle då säljas.
– Det här har orsakat en kris bland föräldrarna, säger Louise Kjellberg, ordförande för föreningen Hem och skola vid Billnäs skola.
Kjellberg säger att man har pratat och kommer att prata med beslutsfattare.
– Flera talar om planerna på att Billnäs skola ska bli ett daghem men säger samtidigt att mötena kommer i snabb takt och att de inte har all fakta på hand.
”Försvagar kommunens livskraft”
Kjellberg säger att en stängning av Billnäs skola skulle vara ett bakslag för kommunen som helhet.
– Det finns forskning som visar på att man inte sparar på att stänga skolor. Tvärtom försvagar man kommunens livskraft, säger Kjellberg och hänvisar till en utredning av Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU) som utvärderar effekterna av förändringar i skolnätet i landsbygds- och skärgårdsområdena.
I utredningen slår man fast att skolnedläggningar inte medför några besparingar i utbildningsutgifterna och vidare att ”Förändringar i skolnätet verkar inte vara avgörande för livskraftens tillstånd, utan i värsta fall försämrar de utvecklingsutsikterna för den framtida livskraften”.
– Med tanke på det utbredda psykiska illamåendet bland barn och unga – är det då vettigt att skapa stora skolcenter? frågar sig Kjellberg.
– Vi vet att barnen i Billnäs skola blir sedda och hörda och att de får vara i en mycket lugn miljö.
Får bra betyg
Billnäs skola är byggd 1902. Den verkade i brukets regi tills den donerades till Pojo kommun år 1945.
– Skolan har donerats med avsikten att byggnaden även i fortsättningen, för all framtid, ska fungera som svensk skola. Skolan är renoverad 2006 och är en av de friskaste och trivsammaste skolorna i Raseborg, enligt stadens egen servicenätsutredning, säger Max Forsman som är Billnäsbo och förälder i skolan.
I utredningen bedöms skolans tekniska skick till 4 av 5. Endast det nya skolcentret i Svartå får ett högre betyg.
Elevkapaciteten uppgår till drygt 100 elever i sin nuvarande form men dras enligt Forsman med ett föråldrat och för litet upptagningsområde som gör att skolans kapacitet inte utnyttjas optimalt.
– Denna problematik är rätt synlig då cirka 20 procent av eleverna i skolan kommer från områden utanför skolans ordinarie uppsamlingsområde, både det geografiska och språkliga. Dessa elever kommer främst från de närliggande områdena i Åminnefors, Brunkom och Karis och från finskspråkiga hem där föräldrarna värdesätter det unika som bruksskolan kan erbjuda. Att stirra sig blind på nativitet och upptagningsområdets elevunderlag är inte rätt sätt att mäta skolornas verkliga uppsamlingskraft. Det framkommer inte klart men föräldrar till barn i Karis kan välja Billnäs skola som skola till sina barn. Framför allt nu under renoveringen av Katarinaskolan kunde det vara en sak att fundera på, säger Forsman.
Efterlyser skolfred och arbetsro
Inte heller Forsman tror att staden sparar på att flytta Billnäs skolas elever till Katarinaskolan.
– Men nog ökad ekonomisk börda för staden att bygga nya utrymmen för Billnäseleverna i Katarinaskolan. Som ekonom förefaller det rent ”bemböligt” att stänga en renoverad kostnadseffektiv skola för att bygga nytt för stora pengar vid en annan utan en klar helhetsbild av vad det skulle tjäna till, säger Forsman.
Forsman påpekar att inga beslut om att Billnäs skola ska stängas har fattats och hävdar vidare att det inte finns plats för Billnäseleverna i Katarinaskolan efter att renoveringen färdigställs.
– Skolstängningen är ett seglivat påstående som påverkar personal, barn och föräldrar vid skolan. Skolan har varit under stängningsutredning många gånger men alltid fått stå kvar. Det kanske skulle vara dags att ge alla skolor i Raseborg skolfred och arbetsro. Alla invånare i Raseborg börjar vara ganska trötta på de här konstanta skolstängningsdiskussionerna.
På Billnäs skola hålls ett möte i kväll där både föräldrar, bruksbor och politiker får komma till tals.
Katarinaskolan brukar ofta ha lite fler barn än vad prognosen säger
Maj-Britt Malmén, bildningsnämndens ordförande
I bildningsnämnden har man inte diskuterat Billnäs skolas stängning och flytt till Katarinaskolan men enligt nämndens ordförande Maj-Britt Malmén (SFP) finns det en fullmäktigeskrivelse i investeringsplanen för Katarinaskolan om att Billnäs skolas elever och förskoleelever flyttar till Katarinaskolan när saneringen är klar, enligt planen 2025.
Hon upplever ändå inte skrivelsen som helt avgörande.
– Man får fundera på hur det blir då renoveringen är klar. Vi har en långdans kring den nya gymnastiksalen som måste byggas eftersom den gamla inte fick rivas. Den behövs också eftersom det försvinner undervisningsutrymmen i och med en sanering, till exempel på grund av ny ventilationsutrustning som kräver plats. Meningen är att där ska finnas plats för Billnäsbarnen. Men Katarinaskolan brukar ofta ha lite fler barn än vad prognosen säger trots att elevunderlaget minskar i övrigt i staden. Men det är bra att föräldrarna är alerta.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.