Pro Nagu fyller 15 år – firar med föreningsmässa och trivselkväll

I Kommunalstugan i Nagu sitter bland annat Nina Söderlund, Ann-Helen Saarinen, Öjvind Björkman, Rune Franzén och Raili Petra och diskuterar över en bunt papper. De sammanställer en frågesport för den annalkande trivselkvällen lördagen den 21 oktober.
– Det blir mellan 10 och 15 frågor om Nagu, avslöjar Söderlund som är ordförande för Pro Nagu.
De hoppas att trivselkvällen ska locka närmre 100 personer till Framnäs – både nya och gamla Nagubor som vill skåla för Pro Nagus 15 år. Målet är att sammanföra lokalbefolkningen och fritidsborna och alla språkgrupper och helt enkelt integrera så många som möjligt i Nagugemenskapen.
Innan trivselfesten ordnar Pro Nagu en föreningsmässa på Framnäs där cirka 15 lokala föreningar berättar om sin verksamhet. Där kan alla som vill bekanta sig med föreningarnas verksamhet och ställa frågor.
– Det sociala är mycket viktigt för var man vill bo. Det är lätt att flytta bort om man inte kommer in i kretsarna, säger Saarinen.
Jobbar för det lokala
Den tvåspråkiga föreningen Pro Nagu grundades 2007 då näringsnämnden i Nagu kommun insåg att det behövs en förening som jobbar för Nagu efter kommunsammanslagningen.
– Sirkka Viren sände inom ett projekt ut en enkät till Naguborna för att utreda vad de önskar att borde göras i området och Kari Pohjanheimo var formellt den första ordföranden, bara för att få i gång processen, berättar Saarinen.
Saarinen var den första som fick ta hand om ordförandeklubban direkt efter Pohjanheimo och var ordförande i sex år. Efter henne följde Anna-Stina Sarlin.
Populär kväll i repris
Av allt som föreningen hunnit med under åren vill de närvarande nämna bland annat Westerholmstigen och det på våren färdigställda utsiktstornet, sädesmagasinet vid Ernholmsvägen som rustades upp och broseminariet då Norrströmsbron fyllde 30 år.
Man arrangerar populära hembygdsturer tillsammans med Hembygdsföreningen och Multiculti.
Den 20 november ordnar de tre föreningarna också en repris på kvällen om den finskspråkiga inflyttningen till Nagu på 1900-talet. Den första tillställningen var så populär att alla intresserade inte fick plats.

– Samarbetet är det som gör den unika Naguandan. Vi vill bygga broar mellan språkgrupperna och undvika språkstrider. Till exempel då flyktingarna anlände till Nagu 2015 samarbetade alla föreningar väldigt mycket, säger Söderlund.
Informella kaffestunder
Föregående föreningsmässa arrangerades år 2014 och Rune Franzén var en av de personer som efter att ha besökt mässan började engagera sig i både Nagu Hembygdsförening och Pro Nagu.
Franzén vill lyfta fram Naguportalen nagubor.fi som föreningen försöker få invånarna att hitta ännu bättre.
– I händelsekalendern hittar man lokala evenemang och uppgifter om företag och föreningar, säger han.
Pro Nagu planerar att då och då kunna erbjuda nyligen inflyttade små informella kaffestunder då man kan fråga om allt mellan himmel och jord om Nagu.
– Många har bland annat efterlyst evenemang om vad som är på gång inom kommunen, avslutar Söderlund.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.