Förflytta dig till innehållet

Dödsbo och konsultföretag måste betala jätteersättning till Åbovarvet för spioneri – den åtalade avled medan rättegången pågick

Carina Holm
lyxkryssare som håller på att byggas, fotad från vattnet

Ett dödsbo och ett konsultföretag i sjöfartsbranschen ska betala fem miljoner euro i ersättning till Åbovarvet (Meyer Turku Oy/Meyer Werft GmbH & Co). Det har tingsrätten i Åbo bestämt.

Bakgrunden är att en konsult som jobbat för varvsbolaget Meyer och för rederiet Royal Caribbean Cruises i fjol åtalades för att ha stulit företagshemligheter av dem.

Mannen dog dock i höstas medan rättegången pågick.

Därför kunde rätten inte utreda hans personliga juridiska ansvar. Den konstaterar ändå att mannens agerande motsvarade upphovsrättsbrott, brott mot företagshemlighet samt företagsspioneri.

Ska också stå för rättegångskostnaderna

Kostnaderna faller nu på dödsboet och mannens konsultföretag. Förutom ersättningen på fem miljoner euro ska de även betala nästan 100.000 euro i skadestånd.

Dödsboets andel av den totala summan, som man tillsammans med konsultföretaget är gemensamt ansvariga att betala, är 365.000 euro.

Konsultföretaget ska dessutom betala nästan 500.000 euro till varvet som ersättning för rättegångskostnader.

Domen kan överklagas.

Varvet: Tungt för alla

I ett kort pressmeddelande skriver varvet att processen varit tung för alla parter.

Samtidigt konstaterar varvet att domen är tydlig, och att det är viktigt för den finländska och europeiska sjöfarten att den håller på sina rättigheter och skyddar sitt kunnande.

Medgav att materialet varit skyddat

  • I fjol somras, inför rättegången, berättade ÅU att mannen utan lov ska ha kopierat massvis med filer med bland annat fartygs visuella element, tekniska ritningar, material om fartygsprojekt och försäljningssiffror samt pr-material.
  • Enligt åtalet kopierades materialet från en hårdskiva då han arbetade för varvet Meyer och senare, då mannen arbetade för kryssningsrederiet Royal Caribbean Cruises, ur Meyers och rederiets gemensamma dataprogram.
  • I mitten av 2018, strax innan mannen slutade att arbeta för Royal Caribbean Cruises, registrerade han ett eget konsultbolag inom fartygsplanering och -byggande.
  • Filerna hittades enligt åtalet på mannens dator när den konfiskerades i slutet av 2018.
  • I ett skriftligt svaromål inför rättegången nekade mannen till brott. Han menade att han enbart kopierat filer för att kunna sköta sitt jobb. Han medgav dock att en del av materialet varit skyddat av upphovsrätten och varit affärshemligheter.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter