Förflytta dig till innehållet

Sofia Virta (Gröna) efter Sverigebesök om gängvåld: ”Trodde diskussionen skulle handla mer om hårda åtgärder”

Arkiv/Pia Heikkilä
Ung kvinna klädd i svart läderjacka som ler
Sofia Virta. Besökte nyligen Stockholm med riksdagens förvaltningsutskott.

Finland får inte upprepa Sveriges misstag.

Det säger Sofia Virta, riksdagsledamot och De grönas partiledare från S:t Karins.

Nyligen besökte hon Sverige med riksdagens förvaltningsutskott för att diskutera hur Finland kan undvika gängvåldet som vårt grannland drabbats av.

Vad var den största ögonöppnaren?

– Det var ingen överraskning att läget är illa i Sverige. Men det var intressant hur tydliga de vi träffade var med att utvecklingen har gått snett väldigt länge, även om situationen förstås eskalerat.

Virta säger att svenskarna betonade att vi måste slå vakt om Finlands fungerande skola.

– I Sverige är man sedan länge vana att ta emot människor från andra länder, också från Finland. Men man har kanske inte varit redo att satsa på att folk verkligen integreras och känner sig hemma.

Orolig över läget i Finland

Sofia Virta trodde att diskussionen under Sverigebesöket skulle handla mer om hårda åtgärder.

– De behövs ju också. Men jag förvånades av hur starkt alla de aktörer vi träffade poängterade att ingen mängd poliser är tillräcklig ifall vi inte lyckats förhindra att skuggsamhällen uppstår.

– Det var i sig inget överraskande budskap, speciellt som jag själv tidigare jobbat med unga, men det var kanske ändå lite överraskande hur tydligt svenskarna själva konstaterade det.

Hur orolig är du över läget i Finland?

– Jag är nog orolig. Den utveckling som redan startat här måste vi stoppa. Jag tycker det är bra att regeringen fortsätter ge polisen mer resurser, att vi skärper vapenlagstiftningen och hittar sätt att ställa ledande personer inför ansvar.

De som rekryterar minderåriga och får dem att utföra våldsdåd måste kunna stoppas snabbt, säger Virta.

– Men samtidigt måste vi se till att segregationen mellan bostadsområden inte förvärras, att nivån på skolorna inte sjunker, att det jobbar proffs inom social- och hälsovården, att vi har ett fungerande ungdomsarbete och så vidare. Där är jag orolig. Vi har brist på arbetskraft i de branscherna, problem inom barnskyddet och många familjer med problem.

Nedskärningar en riskfaktor

Virta menar att regeringen tar en risk när den skär i stöd så att det drabbar fattiga familjer.

– Det är den utveckling man sett i Sverige: då familjer drivs in i fattigdom så upplever barnen att de saknar framtidsutsikter. Det finns förstås flera skäl att inte föra en sådan politik, men även med tanke på säkerheten är det viktigt att barn inte upplever att brott är det enda sättet att tjäna pengar.

Finns risken att hela frågan blir politiserad?

– Jag hoppas att den inte blir det. Vi måste alla ta gatugängsproblematiken på allvar, liksom all brottslighet och alla former av våld. Jag har talat mycket om arbetet mot våld överlag, för vi har ju till exempel också ungdomsvåld som inte har koppling till gängen. Men i Sverige är gängproblemet nu så stort att man inte har resurser att samtidigt motarbeta annat våld.

Måste motarbeta segregering

Med sin bakgrund inom barnskyddet påpekar Sofia Virta att vi också måste tala mycket mer om familjevåld där vuxna riktar våld mot barnen.

– Alla barn och unga, oberoende av var de bor, ska kunna vara trygga. Det har förstås en koppling till diskussionen om invandring, för om de som har sin bakgrund utomlands inte känner sig hemma här är det en risk för alla.

Det är precis så det gått i Sverige, säger Virta. De svenska företrädarna de träffade betonade vikten av skola, integration och att alla medborgare har tillgång till tjänster.

– Den bästa grogrunden för kriminalitet är områden där samhället eller staten vikit undan. Också här hos oss kan vi se ökad segregering. Jag hoppas att vi kan motarbeta den över partigränserna.

Vilken bild har du av läget i Åbotrakten?

– Vi har en bra myndighetsapparat, bra poliser och det görs fint förebyggande arbete med unga. Men också i Åbo är frågan hur vi ska lyckas stoppa ökad segregation mellan olika stadsdelar. Vi borde garantera att människor av alla bakgrunder bor i alla områden.

Stora utmaningar inom barnskyddet

När det gäller det ”vanliga” ungdomsvåldet är ungdomsarbetet oerhört viktigt, säger Virta.

– Ungdomsarbetare biter inte på kriminella gäng, men när vi talar om barn och unga med våldsproblematik är det väldigt viktigt att vi har folk som gör uppsökande arbete på gatorna. Det är fel att skära i finansieringen av det.

Sofia Virta återkommer till barnskyddet, där hon ser stora utmaningar.

– Vi har inte tillräckligt med enheter där vi kan placera de unga med den tyngsta våldsproblematiken, där man på riktigt har resurserna att försöka rehabilitera dem så att fängelset inte blir nästa anhalt. Det är vanligt att unga rymmer från enheterna, och även om vi har väldigt bra personal inom barnskyddet så hävdar jag att vi inte har tillräcklig kompetens för de allvarligaste fallen.

Virta frågade om saken i Sverige och fick det bekräftat att det är lätt hänt att till exempel en omhändertagen 13-åring rymmer från ungdomshemmet och återvänder till gängmiljön.

– Att den unga inte ser någon annan framtid är inte bra för någon.

Sofia Virta säger att förvaltningsutskottet, med politiker från hela politiska skalan, hade en bra diskussion och anda på resan.

– Jag önskar att alla vuxna och beslutsfattare över partigränserna ska kunna samarbeta om frågor som rör unga och våld. Invandringsaspekten bidrar säkert till att diskussionen lätt går i lås, men vi måste tänka på att det handlar och barn och unga och människoliv, och om ett tryggt samhälle.

Sverigebesöket

  • Riksdagens förvaltningsutskott besökte Stockholm den 2–3 oktober.
  • Teman för resan var ungdoms- och gängbrottslighet samt åtgärder mot organiserad brottslighet och förebyggande av terrorism.
  • Utskottet besökte Sveriges brottsförebyggande råd BRÅ och träffade ledamöter i svenska riksdagens justitieutskott, som har hand om frågor kring förebyggande av brott och terrorism.
  • Man träffade också forskare och representanter från polisen.​

Källa: Riksdagen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter