Röda Korset börjar dela ut köpkort som komplement till mathjälpen – svinnmaten räcker inte till

Mathjälpen som Röda Korset erbjuder får ett nytillskott nu i oktober, då man börjar dela ut de så kallade ESF+ -köpkorten. Köpkorten är ett komplement till den övriga mathjälpen som Röda Korset bidrar med.
De så kallade ”EU-matkassarna” försvann redan 2021 och sedan dess har mathjälpen fungerat enligt olika lokala modeller.
Röda Korsets lokalavdelningar ordnar med mathjälp i samarbete med lokala aktörer, såsom butiker, skolor, centralkök och lunchrestauranger och också andra aktörer inom tredje sektorn.
Köpkort svarar bättre mot användarnas behov
Axel Gröndahl som arbetar som samordnare av den sociala verksamheten vid FRK:s Åbolands distrikt medger att man väntar med spänning på hur det rent konkret ska fungera med de nya köpkorten som delas ut.
– Köpkorten svarar bättre på behovet än de tidigare matkassarna och har varit efterlängtade. Fördelen med köpkorten är att mottagarna har möjlighet att handla precis de varor man behöver utan att vara bunden till det som packats i kassen. Köpkorten har vissa begränsningar och kan till exempel inte användas för tobaks- och alkoholprodukter eller lottoprodukter.
I första skedet är köpkorten kopplade till K-kedjans affärer. Än så länge har man inte slagit fast något kring samarbetet med andra aktörer, men åtminstone i Åboland är K-affärernas nätverk det tätaste.
I Åboland delas 150 kort ut i månaden
I augusti klarnade det att det blir Röda Korset som genom sina nätverk och samarbetspartners kommer att ha hand om köpkorten i hela landet.
– Rent konkret kommer korten att delas ut en gång per månad genom våra lokala avdelningar i Åbo, Pargas och Kimito. I Åboland hoppas vi på att kunna dela ut korten genom att samarbete med Egentliga Finlands välfärdsområde för att nå ut till socialvårdens kunder, berättar Gröndahl.
Antalet köpkort är begränsat till 150 per månad i hela Åboland.
– Som sagt är köpkorten ett komplement till de andra stödtjänsterna som lokalavdelningarna erbjuder enligt sina egna koncept. I och med att antalet mottagare av matsvinnsstödet har ökat också i Åboland, har vi kunnat konstatera att det stödet inte täcker hela behovet för alla som behöver den här hjälpen. Då vi ännu delade ut EU-matkassar, gick precis allt åt, säger Gröndahl.
Risk för missbruk finns
Köpkorten går på 40 euro per styck och konceptet med att i praktiken dela ut reda pengar är nytt för hela FRK. Det köpkortsprojekt som startar nu i oktober pågår fram till slutet av 2024 och är en del av ett större helhetsprojekt som administreras av Arbets- och näringsministeriet inom ramen för programmet för materiellt bistånd (ESF+).
Hur är det med risken för missbruk av köpkorten, finns den?
– Självklart finns det en risk för det, men samtidigt är användningen av korten delvis begränsad och utdelningen sker i samarbete med professionella stödtjänster. Man kommer också att utvärdera och rapportera om hur projektet framskrider, säger Gröndahl.
– En viktig aspekt för projektet är att det finns en social anknytning till hur stödet delas ut. Vid utdelningarna vill vi kunna erbjuda socialt stöd, sysselsättningsfrämjande verksamhet och allmän samvaro. Därför vill vi bjuda in andra aktörer som kan erbjuda olika former sysselsättnings- och hälsofrämjande tjänster. På så sätt hoppas vi på att också kunna minska på marginaliseringen av personer som är utanför arbetsmarknaden.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.