UPPDATERAD: Finlands Svenska Marthaförbund förhandlar med personalen – ”Vi ser över organisationen”

Finlands Svenska Marthaförbund, med ett 15-tal anställda, förhandlar med sin personal.
Verksamhetsledare Camilla Komonen bekräftar saken för ÅU, men kommenterar inte vad förhandlingarna handlar om i detalj.
– Men de gäller inte uppsägningar. Det ligger ingen dramatik bakom det här, utan vi ser över organisationen, säger hon.
Uppgifter till ÅU: Handlar bland annat om arbetstiden
Enligt uppgifter till ÅU ska förhandlingarna gälla arbetsvillkoren, och bland annat om att resor och matpauser nu räknas som arbetstid.
Personalen lär också kunna jobba kortare dagar på sommaren samt inför helger.
Det här ska ledningen vilja ändra på.
Camilla Komonen kommenterar inte de uppgifterna eller på vems initiativ förhandlingarna startat.
Marthaförbundet har en centralstyrelse som beslutar om verksamheten.
Enligt ÅU:s källor ska ledningen redan för några år sedan ha velat ändra på personalens villkor. Då var Annika Jansson verksamhetsledare. Hon basar nu för Söderlångvik gård på Kimitoön.
Större missnöje
Enligt uppgifterna till ÅU ska det bland personalen överlag finnas ett missnöje med hur beslutsfattandet är uppbyggt. Kritiken gäller bland annat att centralstyrelsen, med marthor från olika regioner, inte alltid förstår sig på arbetsgivarrollen.
Många i personalen lär också anse att Marthaförbundet kunde bli modernare och engagera sig mer i stora samhällsfrågor. Historiskt har man bland annat jobbat för kvinnors rättigheter.
Camilla Komonen, som tillträdde i mars i år, säger att hon inte känner igen beskrivningen av en stark kritik mot den nuvarande nivån på engagemanget.
– Sådan kritik har inte kommit direkt till mig åtminstone. Jag tycker nog att vi engagerar oss, både på förbundsnivå och lokalt. Vi deltog bland annat nyligen i Me emme vaikene-demonstrationen, säger Komonen och syftar på en stor antirasistisk demonstration.
Hon nämner också arbetet för Östersjön, där man nyligen avslutade ett treårigt projekt men fortsätter engagemanget.
– Men en organisation kan alltid utvecklas, och det är det vi nu ska vi diskutera: hur vi kan utveckla verksamheten och hur den är uppbyggd.

Ordförande Hafrén känner inte igen kritiken
Artisten och terapeuten Mia Hafrén, som i maj valdes till förbundets ordförande, känner inte heller igen bilden av bristande samhällsengagemang.
– Marthaförbundet ska engagera sig i stora samhälleliga frågor. Det har inte nått mina öron att det skulle finnas ett missnöje om att förbundet inte skulle göra så. Men man kan alltid ta en extra titt på vad mera vi kan göra, säger Hafrén till ÅU.
Hafrén avböjer att kommentera förhandlingarna. Hon konstaterar att processen pågår och att verksamhetsledaren svarar på frågor om den biten.
Personalrepresentanten Mikaela Groop säger i sin tur till ÅU att hon inte kommenterar processen i det här skedet.
Tanken är att förhandlingarna med personalen slutförs inom oktober, säger Camilla Komonen.
Marthaförbundets huvudkontor finns i Helsingfors. Man har även ett kontor i Vasa.
Uppdaterad 14.05 med Mia Hafréns kommentar.
Uppdaterad 14.20 med Mikaela Groops kommentar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.