De grönas biträdande borgmästare Elina Rantanen cyklade spårvagnsrutten i Åbo för att se eventuella problem – beslut väntas i stadsstyrelsen på måndag

Daghemmet på Bältargatan i Kråkkärret i Åbo får ge vika om den kortaste rutten för den planerade spårvagnen en dag blir verklighet. Då ska nämligen ändhållplatsen i riktning Kråkkärret finnas där moduldagiset står i dag.

Bältargatan är också startplatsen då biträdande borgmästaren Elina Rantanen, De gröna och ansvarig för stadsmiljön, tillsammans med trafikplanerarna och SDP:s biträdande borgmästare Piia Elo ska cykla den blivande spårvagnsrutten inför stadsstyrelsens möte på måndag.
Då väntas stadsstyrelsen godkänna den så kallade generalplanen för spårvagnstrafiken. Får generalplanen godkänt börjar arbetet med förverkligandeplaneringen efter det.
SDP:s kommunorganisation beslöt i söndags att partiet, där det finns många spårskeptiker, godkänner att man går vidare med planeringen i det här skedet. Därför väntas Åbospårvagnen rulla ett steg framåt i planeringsprocessen på måndag.
Hållplatser och rutten slås fast nu
Redan i det här skedet ska styrelsen också ta ställning till spårvagnens rutt och var hållplatserna ska placeras.
Det egentliga investeringsbeslutet, då det avgörs om Åbo alls ska ha spårvagn eller inte, fattas först 2025. Det betyder att det blir nästa fullmäktige efter kommunalvalet i april 2025 som fattar det beslutet.
Är det inte en lite märklig ordning, att först planera klart i detalj och efter det fatta beslutet om staden alls ska ha någon spårvagn eller inte?
– Rutten måste vara klar, så att man vet vilka de ekonomiska förutsättningarna är. Det går ju inte att bestämma att staden ska ha spårvagn och sedan börja planera någon helt annan rutt, mellan Pansio och Hirvensalo, till exempel, säger Elina Rantanen.
Hon vill cykla spårvägens rutt, eftersom hon bland annat har fått frågor om hållplatsernas placering, till exempel när det gäller Kråkkärret och depåområdet i Storheikkilä.
Efteråt säger hon att hon nu förstår rutten som helhet på ett annat sätt.
– Österåsområdet, ända från småhusen vid Prisma till de tomma tomterna på det gamla industriområdet kommer att bli så annorlunda jämfört med hur det ser ut nu. Här kommer så många att bo i framtiden och spårvagnen blir ett slags hjärta för hela området.
Hon tycker att cykelturen också klargjorde hur spårvagnen kommer att dras från centrum till hamnen, genom de nya områdena Kirstiparken och Vasaparken.
Varför ska spårvagnen inte gå via det planerade resecentret?
– I det här skedet handlar det om generalplanen för spårvagnen med bara en rutt. Om spårvagnen skulle gå via resecentret skulle restiden från centrum till hamnen bli mycket längre. I fas två kan spårnätet byggas ut mot Reso och Runosbacken och då kan den linjen gå förbi resecentret, säger hon.
Rantanen säger också att det kommer att ta många år innan resecentret är klart och att det därför inte är så bråttom att spårvagnen går där förbi redan i det här skedet.
Juha Jokela, utvecklingsdirektör vid Åbo stad, var en av dem som cyklade med.
– Vi stannade på varje tänkt hållplats och förklarade varför vi föreslår en sådan lösning som vi gör.
Antalet hållplatser i Kråkkärret bör lösas
Mest frågetecken, som ska lösas före torsdag eftermiddag, då stadsstyrelsens föredragningslista skickas ut till politikerna är antalet hållplatser i Kråkkärret.
– Det kortaste ruttförslaget på elva kilometer och med sjutton hållplatser har sin ändhållplats vid Bältargatan i Kråkkärret. Men frågan är om inte det längre alternativet, med ett par hållplatser till skulle gynna området mer om man vill förbättra dess image, säger han och tillägger snabbt att han naturligtvis inte vill föregå den politiska beslutsprocessen.

Vilka är de svåraste problemen längs rutten, Juha Saarikoski, vd för Turun Raitiotie Oy?
– Det svåraste är det som inte syns. Som alla rör och ledningar som går under jord och som måste flyttas eller som byggandet måste ta hänsyn till. Det som är synligt är så att säga lätt, eftersom det går att planera för, men överraskningar kan dyka upp när man börjar gräva, säger han och trampar i väg på en gul Fölläristadscykel.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.