Förflytta dig till innehållet

Snart får postcovid-patienter rehabilitering i Åbo – så här har nya kliniken kommit igång

Annina Suominen
kvinna vid dörr
I Åbo har det kommit få remisser till nya rehabiliteringskliniken på Österlånggatan 4 i Kuppis (Pharmacity) hittills. Kliniken inledde sin verksamhet i augusti. Här kommer bland annat postcovid-patienter att kunna få vård.

Coronaviruset drabbade samhället för tre år sedan. Upp till 30 000 personer har efter det lidit av postcovid.

En poliklinik för personer med långvarig utmattning och problem med funktionsförmågan inledde sin verksamhet i Åbo i augusti.

Social- och hälsovårdsministeriet har gett två miljoner euro till välfärdsområdet för att upprätthålla kliniken två och ett halvt år.

Det är alltså här som också patienter som lider av postcovid kommer att vårdas.

Postcovid

Enligt Världshälsoorganisationen WHO:s definition av postcovid börjar de långvariga symtomen av covid-19 inom tre månader från att infektionen börjat. De pågår i minst två månader och det finns ingen annan förklaring till symptomen. Till de allmänna symptomen hör i synnerhet utmattning, andnöd, kognitiva svårigheter och flera andra symptom som försvårar det vardagliga livet.

Multiprofessionell vård och rehabilitering rekommenderas.

Ännu går det inte att säga hur många patienter med diagnosen postcovid som kommer att få vård.

Polikliniken är inte i första hand ett ställe där man får en diagnos utan en rehabiliteringspoliklinik.

– Vi har fått cirka 30 remisser, varav en del gäller personer med postcovid, säger servicedirektör Susanna Laivoranta-Nyman.

Varje patient som behöver rehabilitering måste få sin hälsa kartlagd

Hittills har patienter i Egentliga Finland som lider av utmattning och störningar i funktionsförmågan, på grund av exempelvis postcovid, vårdats inom specialsjukvården eller primärvården.

Det finns flera kriterier för att få diagnosen postcovid. Ett kriterium är att man varit utmattad över tre månader och att det inte finns någon annan förklaring.

– En stor del av befolkningen i Finland har haft covid-19, så utmattningssymptom kan också bero på något annat. Vi bedömer utgående från de kriterier som finns och utesluter att symptomen gäller något annat, säger Laivoranta-Nyman.

Till rehabiliteringskliniken kommer det att komma medelsvåra och svåra fall av postcovid. Personer med till exempel hjärt- och lungproblem sköts fortsättningsvis av specialistsjukvården.

– Varje patient behöver en skild plan för vård och det gäller att kartlägga helhetsbilden.

kvinna med bollAnnina Suominen
Att vårdas på rehabiliteringskliniken kan också innebära att öva upp sina fysiska krafter.

En postcovid-diagnos ställs av en läkare utgående från kliniska undersökningar och genom att gå igenom patientens sjukdomshistoria.

Inga laboratorietest kan fastställa en diagnos men de görs ibland för att utesluta andra sjukdomar.

– Mycket beror på hur läkarna och specialistsjukvården agerar, liksom patienterna själva. Därför är det svårt att säga hur många exakt som har diagnosen postcovid, säger Markus Perola, forskningsprofessor och specialistläkare på THL.

Men räknar men ihop alla utgående från de register som finns är det cirka 30 000 som fått diagnosen.

Men registret berättar inte om de drabbade har tillfrisknat.

Därför är siffran inte helt pålitlig för att beskriva nuläget.

Att Egentliga Finland nu har fått igång en rehabiliteringsklinik där även postcovid-patienter kan få hjälp ser Perola som något positivt.

– Det är bra med ett mångprofessionellt team.

Kliniken har sju anställda: en läkare, en projektkoordinator, en rehabiliteringsinstruktör, en fysioterapeut, en psykolog, en verksamhetsterapeut och en sekreterare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter