Förflytta dig till innehållet

Åbos skatteetta har invigt nya fabriken – men leveranserna ut i världen börjar inte genast

Bayer
En stor byggnad från luften
Bayers nya fabrik finns på Artukaisvägen 10 där man redan tidigare haft ett lager.

På torsdagen invigde läkemedelsföretaget Bayer sin nya fabrik för hormonspiraler i Artukais i Åbo. Bland gästerna fanns höjdare för Bayer, men också Finlands klimat- och miljöminister Kai Mykkänen (Saml).

Tegelbyggnaden på Artukaisvägen 10 är gammal och Bayer har sedan tidigare ett lager där.

Men nu har man invigt en helt ny fabrik i bygganden, toppmodern och i hög grad automatiserad. Den ska komplettera produktionen vid enheten vid Pansiovägen en kilometer därifrån.

Festklädda människorJean Lindén
Redo för invigning. Från vänster Bayers Claus Runge, riksdagsledamot Saara-Sofia Sirén, borgmästare Minna Arve, Bayer Nordics vd Christiane Temminghoff, Bayers Helen Mwathi, minister Kai Mykkänen, Bayers Tomi Penttilä och Alfred Merz samt redaktören och diskussionsledaren Liselott Lindström.

Bayer exporterar redan nu sina långverkande preventivmedel – hormonspiraler och p-stavar – från Åbo till cirka 130 länder. Det handlar om en betydande finländsk exportprodukt.

Att en ny fabrik nu invigs betyder ändå inte att den genast börjar producera, säger Tomi Penttilä, chef för produktionen Åbo.

– Nej, år 2025 börjar vi som planerat att leverera produkter härifrån. Men nu är den första produktionslinjen klar och vi börjar testköra den.

Den byråkratiska processen med alla tillstånd tar också tid.

En person i skyddsdräkt i en fabrikBayer
Fabriken ska testköras innan den egentliga produktionen startar.

Invigningen hade formen av ett kortare seminarium, lett att den finlandssvenska journalisten Liselott Lindström som länge bott och arbetat i Afrika.

Snacket handlade alltså inte om marknadsandelar eller aktiekurser utan om det goda Bayers produkter kan göra för världens flickor och kvinnor.

Helen Mwathi, chef för Bayers program för familjeplanering, berättade personliga erfarenheter av två kvinnor i hemlandet Kenya och deras öden. Den ena är fattig och outbildad och har sett sig tvungen att skaffa tio barn, av vilka ett avled.

Den andra kvinnan skiljde sig efter att fött två barn, har haft tillgång till preventivmedel och skola.

– Hon har klarat sig bra. Som 35-åring bestämde hon sig för att studera vidare, först till magister och nu till doktor.

Skillnad mellan de två kvinnorna är utbildningen men även möjligheten att använda preventivmedel, säger Mwathi.

– De afrikanska kvinnorna är redo för att lyfta. Vi måste fortsätta att stöda dem, de är en kraft redo att frigöras.

Jean Lindén
Diskussion med Liselott Lindström, Saara-Sofia Sirén, Ulla Müller och Claus Runge.

Överkomliga priser viktiga

Ulla Müller, chef för FN:s befolkningsfonds Nordenkontor, konstaterade att 45 procent av dödsfallen i samband med graviditeter beror på otrygga aborter.

– Tillgången till preventivmedel till ett överkomligt pris är en mänsklig rättighet. De räddar liv och skapar möjligheter för världens kvinnor.

Müller sade att det på många sätt är en succé att vi nu blivit åtta miljarder människor på jorden. Men samtidigt måste det gå att planera sin familjestorlek.

Müller menar att det inte hjälper med storslagna kampanjer för att förbättra kvinnornas situation och öka deras självbestämmanderätt. Man måste vara ute på gator och torg och i skolor för att diskutera med flickorna och kvinnorna.

– Men vi måste också prata med männen. De kan känna press på sig eller känna att deras maskulinitet ifrågasätts, sade hon angående oviljan att låta kvinnor använda preventivmedel.

Müller konstaterade att Bayer förstås är ett företag som siktar på vinst, men under paneldiskussionen slängde hon ut en utmaning: varför har priset på preventivmedel bara sänkts i vissa länder?

Claus Runge, Bayers chef för globalt ansvar, svarade att Bayer för sin del kopplat priset på sina preventivmedel till inkomstnivån i varje land.

Jean Lindén
Bandet klipps. Från vänster Tomi Penttilä (Bayer), Åbos borgmästare Minna Arve, Alfred Merz (Bayer) och Christiane Temminghoff (Bayer Nordic).

Ett ceremoniellt invigningsband klipptes sedan uppe på scenen av Åbos borgmästare Minna Arve.

Och Bayers verksamhet är viktig för Åbo. Av Bayers drygt 1 000 anställda i Finland jobbar över 800 i Åbo, många av dem i produktionen.

Bolaget är stadens klart största betalare av samfundsskatt.

En manJean Lindén
Tomi Penttilä. Chef för produktionen i Åbo.

Tomi Penttilä vågar inte säga något exakt om hur den nya anläggningen påverkar antalet anställda och om Åbo kan förvänta sig ännu större skatteintäkter från bolaget.

Men att Bayer satsar cirka 250 miljoner euro på att utveckla produktionen i Åbo visar att man tror på staden. I summan ingår en modernisering av fabriken vid Pansiovägen.

Hur kommer ni att fördela produktionen mellan de två anläggningarna?

– Det handlar delvis om att en fas av en produkt gör i den ena anläggningen och en annan fas i den andra. Men en del produktionsfaser kommer att göras i bägge fabrikerna.

Bayers fabrik vid Artukaisvägen 10Jean Lindén
Bayers fabrik på Artukaisvägen 10.

Samfundsskatt i Åbo 2021 (euro)

  • Bayer 115 075 855
  • PerkinElmer 36 862 357
  • Åbonejdens Energiproduktion (TSE) 6 021 327
  • Åbo Energi 5 902 309
  • TS-Yhtymä 4 475 107
En kartaJean Lindén/Mapcreator
Fabriken finns nära Åbohallen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter