”De stora nedskärningarna, som de allra flesta av oss kommer att märka av, är besvärliga och tråkiga på många sätt”

SFP:s idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist säger att de ekonomiska tiderna gör att regeringen tvingas till nedskärningar på olika områden i nästa års budget, som presenterades på tisdag kväll.
– Det här är något som de allra flesta av oss kommer att märka av. Syftet med sparåtgärderna är ändå att det ska gå bättre för den offentliga ekonomin och att de offentliga utgifterna minskar.
Befolkningsstrukturen klarar inte av alla utgifter
Bergqvist säger att Finlands nuvarande befolkningsstruktur inte klarar av alla utgifter.
– Det leder till stora nedskärningar som är besvärliga och tråkiga på många sätt. Men siffrorna talar sitt tydliga språk och det finns en risk att de här åtgärderna som nu presenteras i budgeten inte räcker, utan att det behövs fler nedskärningar.
Också ett förändringsprogram
Samtidigt vill hon betona de investeringar som regeringen ska göra, för att förbättra ekonomin.
– Vi vill öka sysselsättningen och satsa på arbete, så att kurvan igen kan peka uppåt. Vi behöver fler företag som investerar i Finland, vilket ger mer utrymme att använda offentliga medel. Men vi måste baka kakan innan vi kan dela ut den, och därför är den här regeringens program också ett förändringsprogram.
Hur få resurserna att räcka till
Sandra Bergqvist förklarar att det handlar om att en del saker måste göras på ett annorlunda sätt, eftersom pengarna inte räcker till.
– Vi måste tänka kreativt så att vi får resurserna att räcka. Vi måste fundera hur en del service kan ordnas på andra sätt än tidigare.
Varför går regeringen inför betydande skattelättnader för dem som tjänar bra, medan man skär i till exempel bostadsbidraget, vilket drabbar studerande och andra som har det tufft ekonomiskt?
– Det här hör till det som inte är speciellt trevligt överhuvudtaget. När det gäller bidrag så är det pengar som vi först måste få in till statens kassa.
Hon säger att regeringen kommer att skära i bidragen, bland annat genom indexfrysningar för att minska statens utgifter.
– Vi kan inte använda pengar som vi inte har. Tyvärr kommer också en del nedskärningar att drabba unga, samtidigt som vi till exempel breddar en del tjänster för dem, som terapigaranti för unga. Vi satsar också på att motverka ungdomskriminalitet på olika sätt.
Viktigt att få pengar i rörelse
Hon säger att det samtidigt är otroligt viktigt att få pengar i rörelse och att människor använder pengar och köper tjänster.
– Det är också viktigt att höginkomsttagarna stannar i Finland, och betalar skatt här, i stället för att flytta till något annat land med en annan form av beskattning.
Det har varit mycket prat om att regeringen ska spara sex miljarder euro. Nu lånar man dock mer än elva miljarder euro till. Hur går det här ihop?
– Det visar allvaret i situationen, att vi måste låna så mycket trots alla nedskärningar. Utgifterna och kostnaderna i samhället är fortsatt för stora, trots att vi sparar sex miljarder. Men sjutton miljarder kan vi inte spara, så långt kan vi inte gå, säger Sandra Bergqvist.
Räntor, jaktplan och hjälp till Ukraina
De stora nya lånen beror bland annat på att det går två miljarder euro till höjda räntor.
– Staten har också gjort medvetna satsningar till exempel på nya jaktplan. Också de hjälppaket som Finland har gett till Ukraina betyder att vi måste investera i nytt materiel för egen del. Det är stora summor det handlar om, men det är också vårt sätt att hjälpa Ukraina.
När det gäller satsningar på infrastruktur kommer också förbättringar av Åbo ringväg mellan Nådendal och Reso att bli ett prioriterat projekt, liksom Pargasleden och Kustbanan.
Satsningar riktas också till Gränsbevakningens personalresurser och de svenskspråkiga polis- och räddningsutbildningarna. Staten ska också satsa på svenskspråkiga läromedel för skolorna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.