Förflytta dig till innehållet

Hur ger man första hjälpen vid en överdos? Röda Korset håller kurser för personer med missbruksproblem

Harri Mäenpää/Finlands Röda Kors
Två kvinnor i röda västar på huk vid en person som ligger på golvet med en filt över sig
På Röda Korsets kurser i första hjälpen lär man sig att hjälpa en kraftigt berusad person till exempel vid en överdos. Illustrationsbild från Röda Korsets evenemangsjours tillnyktringsstation.

Finlands Röda Kors har startat första hjälpen-kurser som är riktade till personer som använder alkohol och narkotika.

Kurserna leds av frivilliga, och syftet är att minska olyckor och dödsfall som främst beror på narkotikaöverdoser. De första kurserna har ordnats i Egentliga Finland och Satakunta.

Kurser ordnas i fortsättningen runtom i landet.

Behovet av skräddarsydd utbildning i första hjälpen har ökat i takt med att dödsfallen på grund av alkohol och droger har ökat, skriver Röda Korset i ett pressmeddelande.

Årligen är närmare 2 000 dödsfall kopplade till alkohol och narkotika i Finland. Antalet narkotikarelaterade dödsfall är kring 300 per år och antalet har ökat under de senaste åren. Största delen av dessa är förgiftningsolyckor.

– En del av fallen går att förhindra med tillräcklig utbildning i första hjälpen, så att användarna själva vet hur man ska agera i överdoserings- eller förgiftningssituationer. Vi vägleder drog- och alkoholanvändare i att hjälpa både sig själva och andra, för oftast är den första som hjälper eller kallar på ytterligare hjälp en kompis som finns på platsen, säger Kati Laitila, planerare för Finlands Röda Kors första hjälpen-verksamhet och rusmedelsarbete.

Enkelt att delta

För många personer som missbrukar kan tröskeln att delta i en kurs och att söka information bli alltför hög.

– Vi har velat sänka tröskeln för deltagande, så att så många som möjligt kan stärka sin beredskap att hjälpa. Det kostar ingenting att delta i kurserna och de ordnas till exempel på samlingsplatser och boendeenheter för människor som använder alkohol och narkotika.

Kursen är 1–2 timmar lång. Deltagarna lär sig att ge första hjälpen till en medvetslös person, att stoppa blödningar samt att känna igen överdoseringar och situationer som kräver utomstående hjälp.

Målet är att nå hundratals personer i målgruppen genom kurserna innan slutet av 2023.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter