FPA följer upp studieframgången på andra stadiet från och med i höst

Uppföljningen av studieframgången för studerande på andra stadiet ändras i höst. Ansvaret överförs från läroanstalterna till FPA.
Övergången gäller yrkesinriktade grundexamina på andra stadiet och gymnasiestudier. Hittills har uppföljningen skötts av läroanstalterna.
Förändringen grundar sig på informationshanteringslagen. Lagen trädde i kraft 2020 och den övergångsperiod som fastställdes i lagen går snart ut.
Om läroanstalten har märkt att en studerande inte har gjort tillräckliga framsteg i studierna har FPA informerats om läget. FPA har sedan vid behov begärt om ytterligare utredning om studieframgången av den studerande.
Från och med hösten 2023 är det FPA som direkt sköter den här uppföljningen. Enligt FPA:s pressmeddelande förenklas informationsgången till läroanstalterna.
Studiestödet kan dras in
Tidigare år har läroanstalterna per post informerat FPA om otillräcklig studieframgång hos ungefär 6 000 studerande på andra stadiet.
På basis av de här meddelandena har FPA årligen dragit in studiestödet för ungefär 500 studerande.
FPA betalar årligen studiestöd till ungefär 100 000 studerande på andra stadiet.
Årlig kontroll i september
Läroanstalterna har följt upp studieframgången längs med läsåret, men i fortsättningen följer FPA upp studieframgången årligen i september. I den kommande uppföljningen granskar FPA studieprestationerna under föregående läsår (1.8.2022-31.7.2023).
Övergångsperioden för ny lag går snart ut
Förändringen bygger på informationshanteringslagen, som trädde i kraft 1.1.2020. Lagen förutsätter att myndigheterna i mån av möjlighet ska använda befintliga registeruppgifter då de utför sina uppgifter. Övergångsperioden på fyra år som fastställts i lagen går snart ut.
I praktiken betyder det här att FPA inte längre får begära intyg eller andra utredningar av läroanstalterna för att kunna utföra sina uppgifter, om informationen finns att få elektroniskt ur Utbildningsstyrelsens datalager Koski.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.