Förflytta dig till innehållet

”Vi ryms inte ens halva årskursen här” – så här välkomnar Brava i Pargas eleverna till nya läsåret

Lucas Ekblad
Brava. Mera info om bilden kommer senare.
Dagligen strömmar hundratals elever genom Bravas dörrar. Lokalerna används till stor del gemensamt av skolorna, men eleverna har egna s.k. hembon.

Pargas nya lärcenter Brava öppnade sina dörrar för eleverna den 14 augusti.

Alla byggnader och uteområden är ännu inte klara, men 2024 beräknas allt stå klart. Det handlar om det nya lärcentret Brava i Pargas – ett tvåspråkigt lärcenter där Pargas svenska gymnasium, Paraisten lukio, Sarlinska skolan, Paraistenseudun koulu, Axxell och Optima ska vistas.

Hundratals elever

Just nu jobbar fyra av sex läroinrättningar i Brava. Det betyder hundratals elever och 110 anställda. Det är trångt och till exempel skåp för eleverna att förvara sina skolböcker i finns inte.

– Det är inte rimligt att eleverna varje dag ska släpa på både böcker och dator mellan skola och hem. Skolväskan väger som en potatissäck. Att det fortfarande inte finns skåp för eleverna är inte som det ska vara, säger Anna-Lena Laurén till ÅU.

Laurén är förälder till ett barn som börjar i sjuan.

–  Efter några dagars skolgång gick min dotters ryggsäck sönder för de är inte gjorda för att hålla sådana tyngder. Framför allt är barns ryggar inte gjorda för det.

Bra med fysiska böcker, men…

Hon ger beröm åt Sarlinska skolan, en av skolorna i lärcentret, för att man där uppskattar fysiska böcker, vilket syns i skolvardagen för hennes dotter. Samtidigt ifrågasätter hon att undervisningen är så starkt beroende av datorer att till exempel inga läxor går att göra utan dem. Bildningen gör fel i att vara för beroende av mjukvaror och datorer, menar hon.

– Någon form av lösning borde man nu diskutera. Jag har inte fått besked när Brava får de skåp mitt och många andras barn behöver. Det är de högre tjänstemännen som har ansvarat för de här besluten och borde ta sig en funderare, säger Laurén.

Brava. Mera info om bilden kommer senare.Lucas Ekblad
Studiehandledare Thomas Sjöblom lutar sig över för att prata med elever. På bild rastutrymmet för Pargas svenska gymnasium och Paraisten lukio.

Svårt att hitta en plats

Rastutrymmet för Pargas svenska gymnasium (PSG) och Paraisten lukio är litet, säger PSG:s studiehandledare Thomas Sjöblom.

Ett tiotal elever sitter i rastutrymmet. Det har samlats några elever kring en soffa. En del räknar matematik. Sjöblom frågar en elev om utrymmet räcker till.

– Inte egentligen. Vi ryms inte ens halva årskursen här. Vi ska dela på platserna med ytterligare en hel finsk skola. Det finns åtgärder man kan vidta, säger eleven medan hon försöker lösa en matematisk ekvation.

En del är lite vilsna ännu

Ämnesläraren Sara Enroth-Nyman och studiehandledaren Sjöblom har märkt att första årets gymnasiestuderanden använder trapphusen som rastplats. Första årets studerande som är nya i gymnasiet och även i byggnaden är ännu litet vilsna både med studier och rastutrymmen. Men enligt Sjöblom är den stora trappan är en bra plats att tillbringa raster och eventuella håltimmar på. Det tar sin tid att skapa nya rutiner och finna sig tillrätta.

– Vi måste följa med situationen och hjälpa de elever som upplever att det inte finner ro i byggnaden, säger Sjöblom.

Byggljud stör lektionerna

Enligt Enroth-Nyman finns det också andra saker som behöver diskuteras: att undervisningen störs av de oljud som byggarbetet för med sig och att det framkommit missar i planeringen av byggnaderna.

Både Enroth-Nyman och Sjöblom har förståelse för att det handlar om ett nytt skolhus.

– Vi lärare måste nu hitta nya sätt att arbeta på, säger Enroth-Nyman om möjligheterna med det nya lärcentret Brava.

Brava. Mera info om bilden kommer senare.Lucas Ekblad
Bild från Bravas tredje våning. Huset var tyst då ÅU anlände. Många lektioner pågick.

Det nya lärcentret Brava

Brava uppges kosta något mer än 20 miljoner euro. Det nya skolhuset har en yta på 8 000 kvadratmeter.

Den nuvarande helhet av byggnader som utgör Brava får i mars 2024 ett tillägg. Axxells och Optimas elever får egna lokaler. Tillbyggnaden blir cirka 3 000 kvadratmeter och är tänkt att också användas av andra skolor i Pargas stad.

Det nuvarande internatet på Vapparvägen kommer att vara tillgängligt för Axxells studerande även efter att de byter skolbyggnad.

Studentskrivningarna startar om två veckor. Utrymmen på Vapparvägen tas då åter i bruk eftersom stora delar av Brava reserveras för studentskrivningarna. En del elever har då två skolbyggnader de måste ta sig mellan.

Så här svarar Pargas stad på kritiken

Pargas stads utbildningschef Ulrika Lundberg säger till ÅU att situationen med skåpen är beklaglig. Det håller på att åtgärdas. Lundberg hänvisar till sin kollega Katriina Sulonen som svarar för det praktiska förverkligandet. Lundberg säger att hon endast kan uttala sig på en principiell nivå.

– Nu måste man förstå att det handlar om två veckor sedan skolstart. Vi visste att det uppstår situationer som vi inte kunnat förutspå. Problem med luftkonditionering, nycklar och annat praktiskt ska med tiden nog lösa sig, säger Lundberg.

Responsen diskuteras bland läroinrättningarnas rektorer. Rektorsgruppen kommer att träffas varje vecka för att reda ut de situationer som uppstått.

Hur effektiv i sitt beslutsfattande är den här gruppen?

– Tidsplaner och effektivitet kan jag inte uttala mig om. Problemen kommer att diskuteras inom gruppen och med tiden lösas enligt vad som läroinrättningarna anser är den passande lösningen.

Pargas stads chef för skolutveckling Katriina Sulonen säger att hon tagit tag i situationen.

– Innan vi köper fler nya lösa möbler, inklusive skåp, har det varit klokt att se hur de lösa möblerna sätter sig. Jag väntar för närvarande på ett telefonsamtal från möbeltillverkaren, om han kunde komma till Pargas redan denna vecka och om vi kunde beställa.

Eleverna skulle gärna få gå ut på rasterna

Sulonen kommenterar utrymmesbristen som eleverna upplever.

– Med tiden kommer även detta att lösas. ”Lugnet” i lokalerna skulle förbättras om alla högstadieelever gick ut på rasterna. I Brava finns det 11 kvadratmeter per elev, vilket är strax över det nationella genomsnittet, kanske till och med mer.

Under läsåret kommer det också att bytas ut och repareras skyltar. Låsfrågor åtgärdas hela tiden, senast i dag, säger Sulonen.

Vi har varit i skolan i ett par veckor nu. Vi vidtar åtgärder för att stödja elevernas inlärning, säger Sulonen.

Så här ser det ut i nya lärcentret

Klicka på bilderna för att öppna dem!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter