Förflytta dig till innehållet

Kommer de höga elpriserna bli allt vanligare? – ÅU frågade experter

Arkiv/Jan-Ole Edberg
elledning
Så här svarar rådgivare om hur du kan förhålla dig till de höga elpriserna.

Hur borde den som har börselavtal göra med de höga börselpriserna vi sett i början av veckan? Kan vi förvänta oss att så kraftiga prishöjningar blir vanliga?

ÅU har frågat konsumentrådgivare på Valonia och Motiva, som båda erbjuder energirådgivningstjänster för kommuner, företag och privatpersoner.

Teemu Kettunen, som är expert på energieffektivering av bostadshus på Motiva, ser ingen orsak att ändra sitt avtal nu på grund av några dagars höga elpriser.

– Det är omöjligt att med säkerhet förutspå hur elpriserna kommer att utvecklas, men det finns inga utsikter för en elpriskris som i vintras, säger Kettunen.

Han påpekar ändå att vi kan förvänta oss kraftiga fluktuationer i elpriset i framtiden, även om de inte blir så kraftiga som nu.

– När andelen elproduktion som beror på vädret, såsom vind- och solkraft, ökar blir elprisfluktuationer allt vanligare. Men det genomsnittliga elpriset förväntas ändå ligga på en måttlig nivå, säger han.

elmätare i ett elskåpArkiv/Kristoffer Nöjd
Elmätare, elskåp, förbrukning

De höga priserna nu beror på att många faktorer sammanfaller samtidigt. Två kärnkrafts reaktorer är nere för underhåll, det har blåst mycket lite flera dagar i sträck och det pågår underhållsarbeten på överföringsnätverket mellan Sverige och Finland.

– Nu erbjuds också tidsbundna fasta avtal där priset delvis kan justeras om elförbrukningen kan planeras så att den sammanfaller med billig börsel. Den typen kan vara fördelaktig för den som vill ha stabiliteten av ett fast pris men ändå kunna påverka priset genom att spara och planera användningen, säger Kettunen.

Valonias energisakkunnig Liisa Harjula ser inte heller någon orsak till större oro nu.

– Situationen kan inte jämföras med energikrisen i fjol. Finland har en god energiförsörjning, säger hon.

De som har börsel behöver förstås följa med hur priset förändras.

– Det finns inget enkelt svar på vilket avtal som är bäst. Det beror på situationen. Börspris passar bäst för den som kan följa med priset och som har möjlighet att justera elanvändningen efter priset, säger Harjula.

För den som inte kan justera sin elanvändning i samma grad kan ett tidsbundet avtal med fast pris vara bättre.

Även hon lyfter fram nya typer av korta tidsbundna avtal, som är en kombination mellan börsel och tidsbundna avtal med fast pris. Med de avtalen kan man få billigare pris om man planerar användningen enligt börspriset.

Situationen är naturligtvis olika beroende på om man bor i höghus, radhus eller egnahemshus. Och det påverkar också hur mycket el man kan spara.

– Om jag tar mig själv som exempel. Jag bor i ett radhus med en årlig förbrukning på ungefär 3 000 kilowattimmar. Förra hösten när vi alla uppmanades att minska på vår energiförbrukning fick jag ner min förbrukning med 25 procent. Sedan i december fick jag ner den till under hälften, bara genom att jag var uppmärksam på hur jag använde elen. Man kan alltså spara mycket bara genom att vara uppmärksam på vilka apparater som är på och följa med hur mycket man förbrukar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter