Utredningen av olyckan på Helsingforsgatan då betongelement föll över vägen har inletts – beskrivs som sällsynt och allvarlig

Gårdagens olycka då ett betongelement föll över Helsingforsgatan kunde ha slutat riktigt illa, men den här gången kom man undan med blotta förskräckelsen.
Elementet träffade en lastbil och föraren skadades lindrigt. Hen hemförlovades från sjukhuset senare samma dag.
Polisen och regionförvaltningsverket i Åbo inledde omedelbart en utredning av olycksorsaken och förhörde dem som jobbade på arbetsplatsen.
Man granskade också arbetsmiljön för att få klarhet i hur olyckan gick till.
Regionförvaltningsverkets jurist Matti Suontausta kan inte ännu inte säga så mycket om utredningen, men beskriver olyckan som både allvarlig och sällsynt.
– Jag minns inte att det skulle ha hänt att någonting faller utanför en byggarbetsplats. Det kan hända att en lyftkran eller något annat faller på själva arbetsplatsen, men en sådan här olycka är sällsynt och det är förstås alltid allvarligt när ett tungt betongelement av någon orsak faller ner, oberoende om det sker på byggarbetsplatsen eller utanför den.
Enligt Suontausta är det inte aktuellt att avbryta arbetet medan utredningen pågår.

I första hand utreder man om det finns anledning att misstänka ett arbetarskyddsbrott. Om så är fallet gör arbetarskyddsmyndigheten, alltså regionförvaltningsverket, en brottsanmälan till polisen som kan inleda en förundersökning.
Polisen kan också på eget initiativ starta förundersökningen.
Suontausta kommenterar utredningsförfarandet på ett allmänt plan och tar inte ställning till det nu aktuella fallet.
– I allmänhet är det våra inspektörer som upptäcker missförhållanden eller brister på en arbetsplats som har förorsakat en olycka. Om man misstänker att olyckan inträffat på grund av ett brott anmäls saken till polisen som tar över utredningen.
Hur länge det tar innan utredningen är klar varierar från fall till fall, säger Matti Suontausta.
– Om det inte behövs någon teknisk undersökning av arbetsplatsen brukar vi vara klara på någon månad. Men om man till exempel måste göra hållbarhetsmätningar på något material som vi inte har kunskap om tar det förstås längre tid.
I ett pressmeddelande säger byggföretaget Nurmi att olyckan inträffade då en underleverantör lyfte upp ett betongelement och installerade det på rätt plats. När krokarna lossnades brast elementets stöd och elementet föll ner.
På det aktuella området byggs som bäst flera höghus.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.