Förflytta dig till innehållet

Åbolänning kombinerar klassisk musik och Östersjöforskning i Stockholm – ”Musik kan inte rädda världen, men vi kan lyfta forskningen”

Johane Gonzalez Seijas
Emma Nyberg från Pargas kombinerar passion för både klassisk musik och Östersjön i ett nyskapande projekt.

Hur kan klassisk musik och forskning om Östersjön kombineras? Vad händer när en kompositör samarbetar med en forskare?

Emma Nyberg, ursprungligen från Pargas, är initiativtagare till ett projekt som utforskar de möjligheterna.

Baltic Sea Festival Science Lab, som projektet kallas, är en del av årets Östersjöfestival i Berwaldhallen i Stockholm.

– Klassisk musik kan inte rädda världen, men vi har en stor plattform som vi kan använda för att lyfta forskningen om Östersjön, säger Nyberg.

Nyberg är uppvuxen i Pargas och har nu bott i Stockholm sedan 2007. Hon jobbar som projektledare för Östersjöfestivalen och har tidigare spelat kontrabas i Sveriges Radios symfoniorkester.

– Som barn var min reservplan, om jag inte skulle komma in på konservatoriet, att läsa kemi och rädda Östersjön. Det är fint att kunna koppla ihop musiken med en passion och omsorg för Östersjön, säger Nyberg.

Östersjöfestivalen är en årlig festival för klassisk musik som uppmärksammar Östersjön.

Baltic Sea Festival Science Lab har vuxit fram ur en önskan att inkludera forskningen i festivalen.

Nio kompositörer har parats ihop med nio forskare. Mötet mellan de olika disciplinerna har på olika sätt skapat musik inspirerade av forskningen.

Här stiger alla utanför sina bekvämlighetszoner, och Nyberg tror att det är nödvändigt för att något nytt och innovativt skall födas fram.

– Målet är att skapa något annat än forskning eller musik, vi vill ge en konstnärlig presentation av det ämne forskaren jobbar med. När vi går utanför våra bekvämlighetszoner kan vi skapa någonting helt nytt, säger hon.

Kompositörer har inspirerats av forskningen på olika sätt. Ett musikstycke är till exempel skrivet så att noterna följer ett diagram över havsströmmarna på ett område i Östersjön.

De nio musikstyckena som skrivits framställs i tre föreställningar på olika teman, Sense of Place, Emergence och One Health. Regissör är Elisabet Ljungar, som har jobbat tillsammans med alla nio par.

Konserterna sänds live på Berwaldhallens hemsida där de även finns tillgängliga efter festivalen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter