Förflytta dig till innehållet

Polisen slår larm: allt fler unga begår brott – de här brotten ökade mest

Arkiv/Kim Lund
en polisbil
Polisen efterlyser mer mångprofessionellt samarbete för att få bukt med den oroande trend med fler unga som begår brott.

Antalet rån som misstänks ha begåtts av unga har ökat med nästan 40 procent i början av året och misshandelsbrotten med omkring en fjärdedel jämfört med motsvarande period året innan.

Rattfyllerifallen bland unga ökade med omkring nio procent och till exempel fallen av grovt äventyrande av trafiksäkerheten bland 17-åringar med över en fjärdedel.

– De flesta unga uppför sig bra. Ändå syns bland annat utslagning, brott som begåtts av ungdomar, gatugäng, grovt äventyrande av trafiksäkerheten och rusmedel i polisens vardag, säger polisdirektör Sanna Heikinheimo.

Rånbrott väcker oro

Åldersgränsen för straffrättsligt ansvar är 15 år. Polisen anser att särskilt rånbrotten bland unga har utvecklats i en oroväckande riktning under de senaste åren. Antalet misstänkta brott bland minderåriga har mer än fördubblats sedan 2015. Den grova ungdomsbrottsligheten är också delvis kopplad till gatugäng.

suddig bild av nattligt torg med en grupp människorArkiv/Kim Lund
De flesta misshandelsfallen sker i Åbo centrum.

I fjol registrerades nästan tiotusen våldsbrott, som misshandel, rån och brott mot liv, bland unga under 21 år, vilket är omkring en fjärdedel eller 23 procent, fler än året innan.

Också i början av året har ökningen varit snabb. Antalet rån som misstänks ha begåtts av personer under 15 år har under januari–juni i år ökat med 48 procent. Bland 15–17-åringar är ökningen 53 procent jämfört med motsvarande period året innan.

Polisen fick under januari–juni kännedom om nästan femtusen misshandelsbrott där den misstänkte var under 21 år. Det är en fjärdedel eller 26 procent fler än vid motsvarande tidpunkt i fjol.

I åldersgruppen under 15 år var ökningen 28 procent och i åldersgruppen 15–17 år 38 procent.

Risk för marginalisering

Enligt en analys som Centralkriminalpolisen gjorde i fjol är brottsnivån bland unga med utländsk bakgrund klart högre än bland unga med finländsk bakgrund.

– En del ungdomar mår allt sämre, riskerar att marginaliseras och hamna på en brottslig väg som i värsta fall leder till gatugäng och ytterligare till organiserad brottslighet, säger polisinspektör Pekka Heikkinen .

Polisens och andra gruppers förebyggande arbete behövs i allt högre grad också utanför förundersökningen innan en ung person hamnar in på en brottslig väg.

Undersökningar visar att ett tidigt ingripande är effektivast, konstaterar kommissarie Markus Purtanen .

– Genom uppföljning och myndighetssamarbete kan man bäst ingripa i de bakomliggande orsakerna till illamående så att så många unga som möjligt kan leva i en trygg vardag.

Också trafikbeteendet oroar

Polisen är också oroad över ungas beteende i trafiken. Antalet fall av misstänkt rattfylleri bland unga i åldern 15–24 år ökade i början av året med omkring nio procent. Det var nästan tvåtusen fall.

ett alkotestKim Lund
Allt fler unga kör påverkade.

Enbart i juli ökade antalet fall av rattfylleri relaterat till narkotika bland 18–20-åringar med 36 procent jämfört med juli i fjol.

Fallen av grovt äventyrande av trafiksäkerheten bland 17-åringar ökade med över en fjärdedel.

– Olyckorna bland unga förare har ofta att göra med till exempel med att man kör för fort, kör berusad, inte använder säkerhetsbälte eller kör av vägen, säger polisöverinspektör Pasi Rissanen .

Mentalvårdstjänster behövs

Polisen betonar att man måste hitta multiprofessionella lösningar på de bakomliggande orsakerna, inom mentalvårdstjänsterna och skolan och då körtillstånd beviljas.

På lördag den 26 augusti ordnas Polisens dag på olika håll i landet och då hoppas polisen bland annat kunan diskutera unga människors situation och tryggheten i det egna närområdet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter