Förflytta dig till innehållet

Nitton grönområden i landet får grön flagg – två av dem finns i år i Pargas

Arkiv/Anja Kuusisto/Mikael Heinrichs
ett bildkollage med golf, skidor, frisbeegolf och löpning
Motionscentret i Finby är mångsidigt.

Pargas stads parkmästare Annette Backholm är i dag på plats i byn Lepaa i Hattula, strax norr om Tavastehus, för att ta emot utmärkelsen. Diplomen delades ut i samband med den stora trädgårdsmässan som årligen ordnas på orten.

Snudd på sensation

Att sammanlagt 19 grönområden får grön flagg-status i Finland är rekord i sig. Att två av de 19 områdena finns i Pargas är snudd på sensation med tanke på konkurrensen.

Med på listan finns bland annat områden som Hatanpää herrgårdspark och arboretum i Tammerfors, Sapokka vattenpark och Katarina havspark i Kotka – och nu både Centralparken och motionscentret i Finby i Pargas.

Green Flag Award

  • GFA är ett certifieringssystem för att erkänna och belöna väl skötta och förvaltade grönområden.
  • Systemet administreras av den engelska organisationen Keep Britain Tidy och i Finland av Grönmiljöförbundet.
  • GFA har certifierat grönområden i Finland sedan 2016.

Hur gick det så här, Annette Backholm?

– Det har varit en lång och omfattande process som krävt en massa arbete. Vi har lämnat in omfattande kompendier om områdena, där vi berättat om bakgrunden och hurudana utvecklingsplaner det finns för områdena. I ansökan ingår bland annat en skötselplan som sträcker sig fem år framåt i tiden.

Arkiv/ÅU
Centralparken i Pargas.

Planen kommer att publiceras så fort man hunnit få den översatt också till svenska, berättar Backholm.

Det är hortonomstuderande Jenny Nyström som varit med och utarbetat planen som en del av sina studier.

– Det är absolut ingen självklarhet att man får grön flagg-status och det beviljas alltid för ett år i taget. Dessutom rimmar det här väldigt bra med stadens nya strategi, påminner Backholm.

Så här sade juryn om Finby

Motionscentret i Finby övertygade juryn med sin snygghet, mångfald och delaktiggörande verksamhet.

Staden samarbetar med motionsutövare och olika aktörer i området och verksamheten bygger till stor del på frivillighet och gemenskap. Domarna imponerades också av åtgärderna för att hantera miljökonsekvenser i området.

Man använder sig av solenergi och endast golfbanans område bevattnas. Bevattningsvatten tas från dagvattenbassänger och dessutom samlas dagvatten från skidcentret och används för snötillverkning i området. Bioavfall från grönområdena komposteras och återvinns.

Flaggan hissas kanske den 29:e

Tanken är att den gröna flaggan ska hissas i Finby tisdagen den 29 augusti klockan 17, men Backholm har inte ännu fått bekräftat med alla aktörer på området att den tidpunkten passar.

– Men det är planen just nu, vi får återkomma om tidpunkten ändras, säger hon innan det bär iväg vidare på mässområdet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter