Förflytta dig till innehållet

Pilgrimsresenärer från Raseborg gör sig redo inför resa – i september bär det av till Portugal

Fredrika Blomqvist
Grupp människor med ryggsäckar, gruppen ska på en pilgrimsvandring i Spanien.
Deltagarna är redo inför vandringen och tränar just nu med att gå längre rutter.

En grupp på fjorton personer från Raseborg är på väg på en oförglömlig pilgrimsresa i Spanien. Den 5 september reser de med flyg från Finland till Porto i Portugal, därifrån tar de en buss till Valenca för att påbörja sin vandring mot Santiago i Spanien.

Det är en vandring på 120 kilometer och gruppen kommer att vandra i sex dagar. Målet för pilgrimsvandringen är katedralen i Santiago de Compostela.

Pilgrimsresan görs som en del av pilgrimsverksamheten i Ekenäsnejdens svenska församling men församlingen står inte som arrangör för vandringen, utan alla deltagare bokar sina egna flygbiljetter och härbärgen under resan.

Gruppen planerar att försöka sova på samma ställen och bo i samma städer, för en stor del av upplevelsen är ändå gemenskapen. Från församlingen följer församlingsmästaren Tove Holmström och kaplanen Wille Westerholm med.

Holmström är en van pilgrimsvandrare och uppmanar de övriga i gruppen att prata med andra pilgrimsvandrare som går samma rutt.

– Det ordnas flera pilgrimsvandringar i Finland, men vad jag har förstått så är vi kanske den första finlandssvenska församlingen som gör en pilgrimsvandring i Spanien, säger Holmström.

Delar tips och trix

Gruppen har träffats flera gånger för att planera resan. Under det senaste mötet kom gruppen bland annat överens om färdmedel till och från flygplatsen.

Men olika tips och trix inför resan delades också mellan deltagarna. Kartor visades och många av deltagarna hade med sina ryggsäckar som ska med på resan.

Väskorna med packning väger runt 5–6 kilo. En del av deltagarna har tränat gå längre sträckor med ryggsäcken fylld med vikter eller packning. Det gäller att packa så lätt som möjligt och deltagarna tipsar varandra om uppblåsbara dynor, satinlakan och handdukar av specialtyg som torkar snabbt och inte tar mycket plats.

Mycket ska ordnas innan resan och deltagarna måste se till att de har EU-sjukförsäkringskort som är i kraft, pass, flygbiljetter och reseförsäkringar. Och om man har receptmediciner ska man ha med recepten i bild eller pappersform.

Grupp människor med ryggsäckar på ryggen, gruppen ska på en pilgrimsvandring i Spanien.Fredrika Blomqvist
Väskorna som deltagarna har med sig under vandringen väger mellan 5-6 kilo.

Tua har tränat inför vandringen

En av dem som ska gå pilgrimsvandringen är Tua Lindqvist från Ekenäs. Hon ser fram emot resan och har tränat inför vandringen. Under en av sommarens varmaste dagar valde hon att gå hem från sitt jobb, vilket resulterade i en sträcka på 18,6 kilometer.

– Jag har svårt att hålla koncentrationen och tänker mig att under vandringen kommer det bara handla om att ta sig från punkt A till punkt B, så man får tid att stanna upp. Det är inte bara en fysisk resa utan det är också en inre resa, säger Lindqvist.

Lindqvist förklarar att själva vandringen kallas Camino och att rutten gruppen kommer att gå är den centrala rutten på Camino Portugese. Rutten är utmärkt med gula pilar som man följer.

Då man går en sträcka på minst 100 kilometer tilldelas man en compostela som är ett pilgrimsdiplom. Diplomet har i dag främst en symbolisk betydelse och blir ett reseminne.

Närbild på en kvinna som ler. Kvinnan har en ryggsäck på ryggen, hon är en av deltagarna i en pilgrimsvandring.Fredrika Blomqvist
Tua Lindqvist från Ekenäs är en av dem som ska med på pilgrimsvandringen i Spanien.

Inför resan kommer gruppen att få egna pilgrimspass, under färden behöver man ha ett pilgrimspass som stämplas på varje härbärge där man övernattar. Genom att visa upp pilgrimspasset i byarna får man också billigare mat, en sorts pilgrimsmeny.

– Det vi gör skiljer sig från att gå 15 kilometer en dag, vi gör det med tung packning och varje dag i en veckas tid. Vi kommer att gå 17–25 kilometer per dag. Planen är att vi ska försöka starta tidigt på morgonen kring klockan 6 för att slippa den värsta hettan, säger Lindqvist.

Värmen oroar inte Lindqvist då hon tänker sig tidiga starter och säger att hon klarar av att gå i värmen. Men hon hoppas att de slipper regn under vandringen.

Resan kan följas på Facebook

Ekenäsnejdens svenska församling har en Facebooksida där man kommer kunna följa med gruppens vandring.

– Många av våra medlemmar i församlingen är intresserade av att följa med vår resa, dessutom skulle säkert många av dem velat följa med om resan ordnades för 20 år sedan då de nu anser sig vara för gamla att vandra så här pass långa sträckor, säger Holmström.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter